Roboski katliamının ikinci yıldönümünde, savaş uçaklarının bombardımanında hayatını kaybeden 34 kişi anısına 45 kişi vicdani reddini açıkladı.

ANF'nin haberine göre, katliam anmasından iki hafta önce barış aktivisti İbrahim Yaylalı'nın yaptığı ''34 cana karşın 34 vicdani retçi arıyoruz" çağrısı karşılık buldu. Roboski Vicdani Ret İnisiyatifi'nin ortak metnini 38 kişi imzalayarak vicdani retlerini açıklarken, Amed Vicdani Ret inisiyatifinin metnini ise 7 kişi imzaladı.

Metni imzalayanların çoğunluğunun yakınlarını katliamda kaybeden Encü soyadlı Roboskililer olması dikkat çekti. Vicdani ret metnini imzalayanlar arasında Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan'ın da ismi yer alması da dikkat çekiyor.

Roboski Vicdani Ret İnisiyatifi adına açıklama yapan Faruk Encü, "Roboski katliamının 2. yılını doldurmuş durumdayız. Katliamcılar iki yıldır elini kolunu sallayarak aramızda dolaşmakta" dedi.

Katliamın birinci yılında Celal Encü’nün ağabeyi İsa Encü'nün "Bu katliamcı devletin, ne asker olarak ne de korucu olarak ister savaş zamanı olsun, ister barış zamanı olsun silahını almayacağımı buradan tüm kamuoyuna duyurarak, vicdani reddimi açıklıyorum" dediğini hatırlatan İnisiyatif, İsa Encü'nün katliamcılardan nasıl hesap sorulacağının güzergahını göstermiş olduğunu ifade etti.

Faruk Encü, "Burjuva militarist sistem bu ürettiği yalanlarla yüzyıla yakın zamandır bu coğrafyada yaşayan birçok halkın kırımını sağlamıştır" diyerek Ermeni, Rum, Süryani ve Alevi katliamlarını da hatırlattı.

"Bugün ise tüm gücüyle Kürt halkına karşı saldırmaktadır" diyen Encü, vicdani reddini açıklayan kadınlar ve erkekler olarak "bugüne kadar durmak bilmeyen ve halkların kanıyla sulanan bu savaş mekanizmasının ancak ret edildiğinde bu dinmek bilmeyen katliamlar zincirini kırabileceklerine inandıklarını" kaydetti.

Encü şöyle dedi: "Buradan bu militarizasyon sürecinin bir uzvu haline gelen koruculara, askere çocuklarını yakınlarını gönderenlere ya da direkt üç kuruş çıkar için bu savaş mekanizmalarının parçası olan kişilere bir kere daha buradan sesleniyoruz. Bu coğrafyayı halklar mezarlığına çeviren bu cinsiyetçi yapının silahını almayı reddedin, eğer silahını almışsanız bir an önce bu yanlıştan dönün diyoruz. Buradan bir kere haykırarak 'savaş oyunu' bitti diyoruz. Bundan sonra bu cinsiyetçi ırkçı militarist sistemin hiçbir koşulda ne asker olarak, ne korucu olarak asla parçası olmayacağımızı buradan tüm kamuoyuna deklare ediyoruz. Savaşın parçası olup kardeş kanı dökmeyi reddediyoruz."

İmzacılar şöyle:

ÜMİT ENCÜ-ZEKİ ENCÜ-İLHAN TOSUN -FARUK ENCÜ-FİKRET ENCÜ-FUNDA ENCÜ-BERİVAN ENCÜCAHİDE ENCÜ- ZEKİ ÜRÜN-MİNE KAYNAK (ADANA)-HATİCE KAYMAK(DİYARBAKIR)HÜSEYİN ENCÜ-NECAT ENCÜ-LEYLA ENCÜ-CİHAN ENCÜ-TAYBET ENCÜ-FELEK ENCÜ-AYSEL ENCÜ- NAZIM ENCÜ-HANIM ENCÜ-KADRİ ENCÜ-SEMİRE ENCÜ-CAHİT ENCÜ - EYLEM ENCU- KADER ENCU-SELCAN ENCÜ-ZEKİ ENCÜ-BAHAR ENCÜ-ABDULLAH ENCÜ-MEHMET TAHİR TEKİNHAN(DİYARBAKIR-LİCE)-SEYHAN ÜREK-HACI ENCÜ-TANSU ÜREK-ŞÜKRAN ENCÜ-MERCAN ENCÜ-ABDULLAH ENCÜ-NEZİHAT ENCÜ-AYŞE GÖKKAN(NUSAYBİN BELEDİYE BAŞKANI)