Roboski'de 34 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayı araştıran TBMM Uludere Alt Komisyon Başkanı AKP Ordu Milletvekili İhsan Şener, olayda kasıt bulunmadığını ancak zincirleme hata olduğunu açıkladı.

Şener, Genelkurmay'ın operasyonla ilgili talimat vermiş olabileceğini söylerken, soruşturma sırasında Genelkurmay'ın olayla ilgili tüm belgeleri komisyonla paylaşmadığını belirtti.

"TASLAK RAPOR DA HAZIR, AMA..."

Geçtiğimiz yıl 28 Aralık'ta Uludere'de meydana gelen olayla ilgili alt komisyonun taslak raporu da ortaya çıktı. Raporun siyasi amaçla kullanılmaması için olayın yıldönümünden sonraya Ocak ayına sarkıtıldığı öğrenildi.

Raporun içerisinde hem kaçakçılık, hem yönetim zafiyetiyle hem de zincirleme hatalarla ilgili başlıklar var.

Raporda Uludere ile ilgili şu değerlendirmelerde bulunuluyor:

"Uludere özelinde talimat ya da strateji söz konusu değil. Genelkurmay Hareket Başkanlığı'ndan talimat söz konusu olabilir.  Genelkurmay'ın bütün rapor ve belgeleri paylaştığını düşünmüyoruz."

"RAPOR HENÜZ TAMAMLANMADI"

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün ise, 34 vatandaşın ölümüyle sonuçlanan Uludere olayına ilişkin raporun henüz tamamlanmadığını ve bu şekilde bir rapordan bahsetmenin kamuoyunu yanıltacağını söyledi.

Haberlerde adı geçen alt komisyon başkanı İhsan Şener ile görüştüğüne dikkati çeken Üstün, Şener'in kendisine böyle bir açıklamayı yapmadığını söylediğini aktardı.

"Bizim elimizde zaten böyle taslak bir rapor bulunmuyor henüz" diyen Üstün, "Bu konuda arkadaşlarımız yoğun şekilde çalışmalarını sürdürüyor. Dolayısıyla bu ayrı ayrı alanda yapılan çalışmalar tamamlanıp derlendikten sonra taslak ortaya çıkacak" dedi.