İbrahim Yaylalı / Demokrat Haber Roboski

Roboski’de hayatını kaybedenlerin aileleri ve dostları, belli periyotlarla, yaşanan katliamın faillerinin ortaya çıkarılması süreçlerini değerlendirerek "perşembe günleri değerlendirmeleri" yapma kararı almışlardı.

Roboski Katliamını’nın 57. Haftasındaki Perşembe değerlendirmesinde soğuk ve yağışlı hava altında, yerlerde buz tutan karların arasında toplandı Roboskililer. İlk sözü alan insan hakları savunucusu ve barış aktivisti İbrahim Yaylalı, “Devletin katliamları normalleştirme çabalarına karşı, biz ‘katliamlar kaderimiz değildir’ diyoruz. 57. haftada da, adalet arayışımız devam ediyor. Bu haftaki perşembe değerlendirmesini Veli Encü yapacak” diyerek sözü katliamda 11 yakınını kaybeden Veli Encü’ye bıraktı.


Veli Encü şunları dile getirdi:

"Katliamdan bu yana 57 hafta geçmesine rağmen ne hükümet cephesinden ne yargıdan ne de Meclis komisyonundan hala tek bir ses çıkmadı.

Katliamı aydınlatmak için hiç acele etmeyen hükümet katliam aydınlansın, failleri açığa çıkarılsın, yargılansın diyen aydınları, gazetecileri ve Roboski köylülerini cezalandırmaya devam ediyor. Şair Abdurrahman Adıyaman ile başlayan, Milliyet gazetesinin sınırdaki katliama ilişkin köylülerle yaptığı röportaj yüzünden köylülerin 8000 TL ile cezalandırılmasıyla devam eden süreçte en son Silvan Mücadele gazetesinde Roboski katliamı üzerine yazı yazan Ferhat Parlak hakkında TCK 302. Maddesi gereğince, yani devletin birliği ve ülkenin bütünlüğünü bozmak suçundan dava açıldı.

KORUCULARDAN DA SAVUNMA İSTENDİ

Bununla da yetinilmeyerek başından itibaren sürekli Roboski halkını telkinleriyle rahatsız eden Gülyazı Tugay Komutanlığı katliam yıldönümü anmasına katılan koruculardan savunma istedi.

Katliamın faillerini ortaya çıkarmak isteyen ve başka da bir amacı olmayan bizleri sürekli taciz etmek yerine, devlet bir an önce sorumluları yargı önüne çıkarmak için çaba sarf etmelidir.

SÜMENALTI MI EDİLECEK?

Başbakanın en son yargıya çıkışarak, ‘Artık asker ile uğraşmayın. Terörle mücadelede bu tavırlar askerin şevkini kırıyor, demesinden biz Roboskili aileler olarak ne anlamalıyız?

Bir seneyi geçkin zamandır mahkeme aşamasına gelemeyen katliam dosyası bu tavra bağlı olarak sümenaltı mı edilecek?

Roboskili aileler olarak buna asla müsaade etmeyeceğiz. Bunu bir kere daha ifade ediyoruz. Yaşadığımız katliam aydınlanıncaya kadar adalet nöbetimiz devam edecek."

Fotoğraflar: Ceren Kalecik