Uludere (Roboski) katliamında ailesinden 11 kişiyi kaybeden Veli Encü, daha önce ücretli öğretmenlik İçin başvurduğu Uludere İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nden 'öğretmen fazlalığı var' gerekçesiyle işten çıkarıldı. 11 Aralık Salı günü işten çıkarılmasının bir bahaneden öteye gitmediğini belirten Veli Encü, bunun yetkililerin Roboski’ye bakış açısı ile ilgili olduğunu kaydetti.

Encü, "Katliamın açığa çıkmaması için verilen tüm rüşvet niteliği taşıyan tazminat, aylık bağlama gibi şeyleri kabul etseydik, bugün bu yaşadığım durum ile karşı karşıya gelir miydim?" dedi.

Fırat Haber Ajansı'na (ANF) konuşan Encü, geçim kaynaklarının sınırlı olmasından dolayı okul harçlığı, defter, kitap gibi masrafları karşılamak için Roboski’de sınır ticareti yaptığını ve bu şekilde okuduğunu söylerken, yaşadıkları katliamın ardından başvurusunun olumlu sonuçlanmasının kendisini bir nebzede olsa sevindirdiğini ifade etti.

"ÖNCEDEN PLANLAYAMADIĞIMIZ NEDENLERLE İŞİNİZE SON VERİLDİ"

 Encü, şunları söyledi:

"Köyümüzde ve yakın köylerdeki okullarda öğretmen açığı olmasından ve benim de işsiz olmam sebebiyle 2 ay önce Uludere İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ücretli öğretmenlik için başvuruda bulundum. İlçe Milli Eğitim Müdürü ve ilçe şube müdürü ile yaptığım görüşmeler sonucunda Ortakoy Köyü’nde yeni açılan Habur İlköğretim Okulu’nda öğretmen eksikliği olacağı ve oraya yerleşebileceğim ifade edildi. Daha sonra 10 Aralık günü göreve başlayabileceğim söylendi.

"Bu sürece kendimi hem maddi hem de manevi olarak hazırladım. Habur İlköğretim Okulu’nda öğretmenliğe başladığımın ikinci günü okul Müdür Vekili Burcu hoca tarafından görevime son verildiği söylendi bana. Ben, büyük bir şaşkınlık içerisinde İlçe Milli Eğitim Müdürü ve İlçe Şube Müdürü’ne işime son verilme nedenini sordum. Bana verilen yanıt, ‘Öyle olması gerekiyor. Önceden hesaplayamadığımız ve planlayamadığımız değişiklikler yapılmasından dolayı işinize son vermemiz gerekti’ oldu."

"KATLİAMA SESSİZ KALSAM BU BAŞIMA GELİR MİYDİ?"

Encü şöyle devam etti:

"28 Aralık 2011’de yaşanan, hayatımızı alt üst eden ve bizleri büyük acılar, üzüntüler içinde bırakan biri öz kardeşim olmak üzere 11 yakınımı katliamda kaybettim. 34 kişiyi yakınımızı kaybettiğimiz bu katliamın açığa çıkarılması için verdiğimiz mücadelenin yeni yerleştirildiğim okuldan uzaklaştırılmamda etkisi olduğunu düşünüyorum. 28 Aralık 2011 tarihinde yaşanan Roboski katliamına, kaymakamından, karakol ve tugay komutanı kadar sessiz olsaydık, katliamın açığa çıkmaması için verilen tüm rüşvet niteliği taşıyan tazminat, aylık bağlama gibi şeyleri kabul etseydik, bugün bu yaşadığım durum ile karşı karşıya gelir miydim?”

YAŞAM ALANI DARALTILDIĞI İÇİN GÖÇ ETMEYİ DÜŞÜNÜYOR

"Hayatım boyunca büyük zorluklar yaşamama rağmen yılmadım, devam ettim. Devlet’in 28 Aralık gecesi biri öz kardeşim 11’i akrabam olmak üzere kendi köyümde 34 yakınımı katletmesine rağmen okuma azmimden vazgeçmeyip mücadele etmeye devam ettim” diyen Encü sözlerini şöyle tamamladı: “Bu tamamen Uludere Kaymakamlığının emri ile yapılmıştır. Biz artık devletin bizlere bakışın, yaklaşımını anladık. Biz devletin üzerine gitmeye devam edeceğiz. Benim bu son yaşanan olaydan sonra Türkiye’de çalışma umudum kalmadı. Soyadımın Encü olması bile buna engel oluyor. Roboski katliamının failleri ortaya çıkarılmazsa göç etmeyi düşünüyorum. Çünkü yaşam alanımızı daraltıyorlar, iş bulamıyoruz." (anf)