Roboski'de 34 kişinin öldürülmesiyle ilgili Genelkurmay Başkanı Özel'in açıklamasıyla "soruşmanın gizliliğini ihlal" ve "adli yargılamayı etkileme" suçlarını işlediği gerekçesiyle yürütülen soruşturmada takipsizlik kararı verildi.

Radikal'de yer alan habere göre Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Roboski'de 34 kişinin yaşamını yitirdiği olayla ilgili yaptığı açıklama nedeniyle Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel hakkında" soruşmanın gizliliğini ihlal" ve "adli yargılamayı etkileme" suçlarından yürütülen soruşturmada, "kovuşturmaya yer olmadığına" karar verdi.

Memur Suçları Soruşturma Bürosunda görevli Savcı Alper Türközmen tarafından verilen kararda, Şırnak'ın Uludere ilçesinde 34 kişinin yaşamını yitirdiği olayla ilgili Orgeneral Özel'in, yaptığı bir basın açıklamasında, "Ölenler arasında silahlı teröristler bulunmaktaydı. Biz ulaştığımızda silahlar toplanmıştı, gerçekler yakında ortaya çıkar" dediğinin iddia edildiği hatırlatıldı.

Orgeneral Özel'e ait olduğu öne sürülen sözlerin 21 Haziran 2012'de Genelkurmay resmi internet sitesinden yalanlandığı vurgulanan kararda, "ayrıca söylendiği iddia edilen sözlerin, adı geçen şüpheli tarafından söylendiği kabul edilse dahi gerek gizliliği ihlal gerekse adli yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçunun unsurlarını oluşturmadığı" belirtildi.

"Genelkurmay Başkanları ile ilgili adli soruşturmalarda izlenecek usul, 353 sayılı Askeri Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanunu'nun 15/a maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddede adı geçen görevliler hakkında izin istendiğinde iznin isteneceği makam ve itiraz usulü açık olarak belirtilmiştir. Ayrıca bu şahısların yargılanmasının da Yüce Divan'da olacağı açıkça yazılmıştır. Ancak soruşturmanın kimin tarafından yapılacağına ilişkin açık bir hüküm bulunmadığından, burada genel hükümlere göre izlenecek yolun tespiti gerekmektedir. Bu sebeple Genelkurmay Başkanlarıyla ilgili adli soruşturmalarda Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının görevli olduğuna dair yasada açık bir hüküm bulunmadığından, soruşturma Başsavcılığımızca icra olmuştur."

Bu gerekçelerle kararda, Özel hakkında "kovuşturma yapılmasına yer olmadığına" karar verildiği belirtildi.