Vicdani Ret Derneği Eşbaşkanı Avukat Gökhan Soysal 3 Mart 2016 Perşembe günü Şırnak Uludere’de barış aktivistleri Meral Geylani, Yannis V. Yaylalı ve Roboski ailelerinden Nejdet Encü hakkında “özyönetimi savunmak ve halkı askerlikten soğutmaktan” açılan davaya katılacak.

Yannis V. Yaylalı, Meral Geylani ve Vicdani Ret Derneği Eşbaşkanı Gökhan Soysal mahkeme öncesi Uludere Adliyesi önünde bir basın açıklaması yapacak.

Yaylalı, “savaşa karşı barışı savunan bizler ile dayanışmak için Perşembe günü sabah 8.30’da Uludere adliyesi önünde yapacağımız basın açıklamasına bekliyoruz” diyor.

NE OLMUŞTU?

Geçtiğimiz yıl Roboski katliamının 4. yıl dönümünde vicdani ret çağrısı yaptıkları gerekçesiyle barış aktivisti Yannis Vasili Yaylalı ve Roboskili Necdet Encü’ye ‘halkı askerlikten soğutmaktan’ dava açılmıştı.

Yannis Vasilis Yaylalı ve Meral Geylani’ye de ‘Evlerinde özerklik ilan ettikleri için’ dava açılmıştı. Hükümetin Kürt kentlerindeki kuşatma ve saldırılarının ardından savaşa tepki göstermek için pek çok yürüyüş ve açıklama yapan çift, 13 Kasım 2015’te de Demokrat Haber için yazdıkları köşe yazısında evlerinde özerklik ilan ettiklerini açıklamışlardı. Yazı hakkında soruşturma açan Uludere Savcılığı bir iddianame hazırlayarak çiftin ‘Halkı kanunlara uymamaya tahrik etme’ suçundan yargılanmasını talep etmişti. (Demokrat Haber)