Yannis Vasilis Yaylalı / Demokrat Haber

Roboski aileleri ve halkı Roboski Katliamı’nın 231’inci haftasında adalet nöbeti için bir kez daha Roboski şehitliğinde bir araya geldi.

Bu haftaki basın açıklamasını Roboski Katliamı’nda kardeşi Serhat Encü’yü kaybeden Veli Encü okudu.

Roboskili aileler adına açıklama yapan Veli Encü 29 Mayıs gecesi askerler tarafından öldürülen yakınları için "Senaryo aynı olduğu gibi filmde aynıydı. Yine basın üç maymunu oynadı. Yine ambulanslar gelmedi, yine araçların arkasında taşındı insanlar hastanelere. Tarih değişti ama makus talihimiz değişmedi” dedi.

Şırnak’ın Uludere ilçesi Gülyazı Alay Komutanlığı'ndan yapılan bombardıman sonucu 16 yaşındaki Vedat Encü ve hastaneye kaldırıldıktan 1 gün sonra Yılmaz önce hayatını kaybetti, Suvar Encu(20), İbrahim Encu(15), Özgür Encu(18) ise yaralandı.

'KATLİAMIN ACISINI SADECE BİZ YAŞAMIYORUZ'

HDP milletvekili Ferhat Encü 29 Mayıs’ta gerçekleşen katliamı kınayarak, ” 4,5 sene sonra acımız tekrar yenilendi. Yaşanılan katliamın acısını bugün sadece biz yaşamıyoruz, tüm duyarlı kamuoyu bugün ayni acıyı yaşıyor. Sizin silahınız,  tankınız, topunuz varsa bizim de kıramadığız irademiz var. Bugün yaşanılan ve bize yaşattığınız her katliamların mutlaka hesabını soracağız “dedi.

Roboski’ye adalet nöbetindeki açıklamanın tam metni şöyle:

Kestirmeden söylemek gerek. Devlet aynı saatte, aynı yerde 4,5 yıl sonra ikinci bir katliam yaşattı biz Roboskililere. Çoğunluğu çocuk 34 yakınımızın hunharca katledildiği 28 Aralık 2011 gecesinden farksız bir geceydi.

Çığlık, acı, endişe, öfke yüzlerce duyguyu aynı anda yaşadık. Devletin ne kadar zalim olduğunu birinci Roboski katliamında test ettiğimiz için korkumuz daha fazlaydı. Nitekim devlet toplu bir katliam planı yapmış olduğunu şimdi daha iyi biliyoruz.

29.05.2016 tarihinde Roboski’de sınır ticareti için Irak Kürdistan Federe Bölgesi topraklarına geçen yaklaşık 70 kişilik bir grup,  gidişleri esnasında saat 21.30 sıralarında Roboski katliamının yaşandığı Afra yaylası 15 nolu sınır taşının çok yakınındaki mevkide Gülyazı Alay Komutanlığından obüslerle  ve Beyaz Tepe Sınır Karakolundan tank ve ağır silahlar ile hedef gözeterek kasıtlı ve bilinçli olarak bir şekilde bombalandılar.

Bombalama sonucu 16 yaşındaki Vedat Encü ve hastaneye kaldırıldıktan 1 gün sonra Yılmaz hayatını kaybet. Suvar Encu(20), İbrahim Encu(15), Özgür Encu(18) ise yaralandı.

34 şehidimizin sayısı 36 oldu. Birinci Roboski katliamından 4 yıl sonra devlet bize yeniden hatırlattı Roboskili olmanın dayanılmaz ağırlığını. Yeniden ve aynı yerden bir kez daha vurulduk. Yeniden köyün semalarına yayıldı bir acı ağıt. 4,5 yıldır kapı kapı Roboski’ye adalet ararken ve her gittiğimiz kapı yüzümüze kapanırken, devlet adaletsiz ve hukuksuzluktan aldığı gayrı meşru cesaret ve güç ile şimdi yeniden başımıza bombalar yağdırdı. Gencecik iki kardeşimizi, evladımızı, canımızı ciğerimizi aramızdan aldı.

Senaryo aynı olduğu gibi filimde aynıydı. Yine basın üç maymunu oynadı. Yine ambulanslar gelmedi, yine araçların arkasında taşındı insanlar hastanelere. Tarih değişmiş ama makus talihimiz değişmemişti.

Biz yine buradayız. Direnişimiz, kararlılığımız hiç değişmedi. Topunuz ve bombalarınıza karşı koyabilecek annelerimizin kocaman yürekleri var. Biz direnerek ve her direnişte bedeller ödeyerek bu güne gelmiş olan bir geleneğin takipçisiyiz. Zalimliğiniz bu kararlı duruşumuz ve cesaretimiz önünde yerle bir olana kadar durmayacağız. Roboski’ye adalet diye haykıracağız.