Diyarbakır'da yürütülen soruşturma kapsamında otopsi yapılmasına karar verilen eski Mardin Jandarma Alay Komutanı Albay Rıdvan Özden'in mezarı önümüzdeki Perşembe günü açılacak.

Soruşturmayı yürüten özel yetkili savcılar, dosyadaki çelişkileri gidermek için detaylı otopsinin yapılmasına karar vermişti. Bu çerçevede İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan mezarın açılması talep edilmişti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da 2 Şubat 2012 günü mezarın açılmasına karar verdi. Özden’in kabri Edirnekapı Şehitliği’nde yer alıyor.

Resmi bilgilere göre Rıdvan Özden, 14 Ağustos 1995 tarihinde Mardin'in Savur ilçesi Ormancık köyü kırsal kesiminde PKK tarafından açılan ateş sonucu iki korumasıyla birlikte öldü. Ancak eşi Tomris Özden, Rıdvan Özden'in ölümünü şüpheli bulduğunu, detaylı otopsi yapılmadığını belirtti. Bazı itirafçılar ile askeri tanıklar da bu iddiaları doğrular nitelikte beyanlarda bulundu. Tomris Özden, özel yetkili savcıya verdiği ifadesinde eşinin iddia edildiği gibi alnından değil, ensesinden vurulduğunu, 12 Ağustos günü öldürüldüğünü, cesedinin 2 gün arazide bekletilip 14 Ağustos'ta vurulmuş gibi rapor tutulduğunu anlattı. Bazı asker tanıklar da belirtilen tarihte çatışma olmamasına rağmen, Albay Özden'in cesedinin iki gün arazide bekletildiğini dile getirdi. Özden'in vurulduğu tarihte, çatışma bölgesindeki operasyona katılan bir asker, 'tanık' olarak dinlendi. Tanık asker, 5 PKK'lının öldürüldüğü çatışmadan bir gün sonra Özden'in postası ve korumalarıyla birlikte çatışma bölgesine geldiğini, bu sırada vurulduğunu dile getirdi. Şemdin Sakık ise o dönemde PKK'nın bölge komutanı olduğunu ve Özden'in vurulduğu gün pusu ya da çatışmanın yaşanmadığını anlattı.

Özden dosyası Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan, Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne de gönderilmişti. Dosyada, Albay'ın ölümünün halen faili meçhul olduğu belirtiliyor. Ergenekon davasına bakan mahkemenin talebi doğrultusunda gelen dosyada Albay Özden'in eşi Tomris Özden'in İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdiği ifadesi, Özden'e yönelik ölüm raporları ve ölümüne dair tanıkların ifadeleri yer alıyor. Özden'in, Ergenekon davası sanığı olan dönemin JİTEM bölge sorumluları Albay Atilla Uğur ve Veli Küçük'le tartıştığı ve ardından 'infaz edildiği' de iddialar arasında. Tomris Özden, "Evimden birtakım belgeleri alan, benim o yıllarda mücadele etmekte zorluk çektiğim hatta tehdit aldığım başta Veli Küçük dahil birçok kişinin yakalanması iddialarımı doğruladı. Eşimin mezarının açılarak otopsi yapılmasını bekliyorum." dedi.