Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde 11 Mayıs 2013’te iki araçla düzenlenen ve 52 kişinin öldüğü bombalı saldırıyla ilgili 33 sanığın yargılandığı davanın ikinci duruşması bugün Hatay 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor.

Avukat Deniz Özbilgin, hakimin elinde dosya olmadığını, dosyanın Yargıtay’da inceleme altında olduğunu, çünkü sanık avukatlarının “güvenlik sebebiyle davanın taşınmasını talep ettiğini” söyledi.

Ayça Söylemez'in bianet'te yer alan haberine göre Özbilgin, “Güvenlik tehlikesi oluşturacak herhangi bir durum yok. Adliye önünde sadece gazeteciler ve çevik kuvvet var. Salonda ise izleyici bile yok. Sanıklar da bulundukları cezaevinden ifade veriyor, dolayısıyla Hatay adliyesinde güvenliklerinin tehdit edilmesi mümkün değil” dedi.

Patlamada hayatını kaybeden Oğulcan Tuna'nın ailesinin avukatı olan Özbilgin, duruşmayı da mağdur ailelerinden sadece Tuna ailesinin takip ettiğini ekledi.

Bugünkü duruşmada, ilk celsede ifade vermeyen, aralarında Nasır Eskiocak’ın da olduğu beş tutuklu sanık ile 11 tutuksuz sanık ifade verdi.

Avukat Özbilgin tutuklu sanıkların bulundukları cezaevinden, Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) sistemi ile ifade verdiklerini söyleyerek şunları kaydetti:

“Olağan bir kaçakçılık dosyası olarak ifade veriyorlar. İfadeleri soyut ve havada kalıyor. Bomba nereden geldi, araca nasıl girdi gibi soruların cevapları yok.

Ayrıca sanıkların mahkeme getirilmemesi de hak ihlali. Cezaevinde küçük bir odada ifade veriyorlar. Tutuklu sanıklar birbirlerinin ifadelerini dinleyemiyor, savunma hakları da kısıtlanıyor aslında. Onlar adına da bizim adımıza da hak ihlali doğdu.”

Davanın ilk duruşması 10 Şubat’ta görüşmüş, ikinci duruşma tarihi 13 Mayıs olarak belirlenmişti. Ancak özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasının ardından dosya önce Adana 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nden Hatay 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.

Hatay 1. Ağır Ceza Mahkemesi ise yetkisizlik kararı vererek dosyayı geri gönderdi. Ancak son olarak dosya yine Hatay 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilerek davanın burada görülmesine karar verildi.

Avukat Özbilgin, “Hatay 1. Ağır Ceza Mahkemesi hakimi yetkisizlik kararı verdiği dosyanın davasını görüyor. Bu hukuki bir hata” dedi.

Dava dosyası ise mahkemede değil. Dosya, sanık avukatlarının davanın güvenlik gerekçesiyle başka ile alınması talebini inceleyen Yargıtay’da.

Avukat Özbilgin, “Hakim bize ‘Soruları daha açık sorun, önümde dosya yok’ dedi. Heyet, yetkisizim dediği davanın duruşmasını görüyor” diye konuştu.

İDDİANAMEDE NELER VAR?

Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 10’uncu maddesiyle görevli Savcı Özcan Şişman tarafından hazırlanıp mahkemeye gönderilen 110 sayfalık iddianamede, yedisi firari 33 sanık; 5’i çocuk 52 kişiyi öldürmek, 130 kişiyi öldürmeye teşebbüs, 25 kişiyi yaralamakla suçlanıyor.

Eylemi planladığı öne sürülen Mihraç Ural, saldırıyı düzenlediği ileri sürülen Nasır Eskiocak ile birlikte 9’u tutuklu, 7’si firari, 2’si tutuksuz 17 sanık hakkında 53’er kez ağırlaştırılmış ömür boyu ve 3 bin 597’şer yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Sanıkların, Türk Ceza Kanunu’nun 302. maddesi uyarınca “Devletin bağımsızlığını zayıflatma ve birliğini bozmaya yönelik vahim nitelikte, ses getirecek, toplumu sarsacak eylem gerçekleştirmek amacıyla planlama yaptıkları, planı uyguladıkları, buna göre öncelikle eylem planlamasında bilerek ve isteyerek yer aldıkları” iddia ediliyor.

Reyhanlı patlamasından doğrudan haberi olmadan yardım ve yataklık yaptıkları ileri öne sürülen 16 sanık hakkında da 10 ila 15 yıl arasında hapis cezası talep ediliyor.