Adana özel yetkili ağır ceza mahkemesinin Reyhanlı dosyasını gönderdiği Hatay 1′inci Ağır Ceza Mahkemesi, ‘yetkisizlik kararı’yla dosyayı yeniden Adana’ya gönderdi.

Reyhanlı’da 11 Mayıs 2013′de düzenlenen iki ayrı bombalı saldırıda 52 kişi ölmüş, 146 kişi yaralanmıştı.

Kemal Göktaş’ın Milliyet'te yer alan haberine göre, mahkeme, bu kararına Ceza Muhakemesi Kanunu’ndaki (CMK) ‘yetkisizlik kararının sanığın ilk sorgusundan önce verilebileceğine ilişkin’ hükmü dayanak gösterdi.

Özel yetkili mahkemelerin kapatılmasının ardından davaya bakan Hatay 1′inci Ağır Ceza Mahkemesi, dava için 26 Mayıs’a duruşma günü vermişti. Ancak 30 Nisan 2014’te sanıklar, müdahiller ve avukatlar olmadan yapılan duruşmada Hatay Cumhuriyet Savcısı Osman Gögebakan, Adana Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği yetkisizlik kararının kanuna aykırı olduğunu savundu. Gögebakan kararına gerekçe olarak, ağır ceza mahkemelerinin hangi davalara bakacaklarını düzenleyen 5235 sayılı Kanun ile CMK’nın ‘yetkisizlik iddiası‘ başlıklı 18′inci maddesini gösterdi.

Mahkemenin kararının tartışma yaratacağı belirtildi. Çünkü, kararın dayandırıldığı CMK’nın 18′inci maddesine göre, “Yetkisizlik iddiasına ilişkin kararın, sanığın sorgusundan önce verilmesi gerekiyor ve mahkeme bu aşamadan sonra resen yetkisizlik kararı veremiyor“. Ama maddenin başlığı ve içeriğinden tarafların yapacakları yetkisizlik iddiasına ilişkin kararların kastedildiği belirtiliyor.

Haberde,”Hatay 1′nci Ağır Ceza Mahkemesi’nin görüşünün benimsenmesi halinde özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasıyla suçun işlendiği yerlerdeki ağır ceza mahkemelerine giden dosyaların geri dönmesi de söz konusu olacak” denildi.