Bankacılar seçim sonrasında birkaç hafta gibi kısa vadede bir hükümetin kurulabilmesi olasılığının şu anda 2.90 civarında işlem gören ABD Doları/TL’yi 2.70-2.80 bandına, yeniden bir seçim ihtimalinin ise üç seviyesinin üzerine taşıyabileceğini belirtiyor. TL, ABD Doları karşısında sene başından beri yüzde 20’nin üzerinde değer kaybetti.

Tahvil bono getirilerinde ise seçimin sonucuna bağlı olarak 75 baz puanlık düşüş ile 150 baz puanlık yükseliş bandında bir hareket yaşanabileceği söyleniyor.

ÖNCE SEÇİM GÜVENLİĞİ 


İlk olarak seçimin bir güvenlik sorunu yaşamadan sonuçlanıp sonuçlanmayacağının izleneceğini belirten bankacılar, ardından piyasanın hükümetin kurulup kurulamayacağına odaklanacağı görüşünde. Bankacılar 18 ayda gerçekleşen dört seçimin ardından partilerin yeniden seçime gitmeyi savunamayacağına ve tek başına iktidarın ya da koalisyon hükümetinin siyasi belirsizliği azaltacağına inanıyor.

Ancak piyasada orta vadede hem siyaset hem de küresel piyasaların TL ve TL cinsi varlıklar üzerindeki etkisinin tamamen ortadan kalkmayacağı endişeleri de bir taraftan devam ediyor. Morgan Stanley seçim öncesi yayımladığı araştırma notunda 1 Kasım seçimleri ardındanTürkiye’den U dönüşü beklemenin gerçekçi olmadığına dikkat çekmişti.

PİYASALARDA ÜÇ SERARYO

Mevcut anketler 1 Kasım seçimlerinin 7 Haziran’a göre ancak sınırlı bir değişim getirebileceğine işaret ederken piyasalarda üç senaryo ön plana çıkıyor.

Bu senaryolardan birincisi AKP’nin tek başına iktidara gelmesi, ikinci senaryo AKP’nin CHP ya da MHP ile bir koalisyon kurması, üçüncü senaryo ise tekrar bir seçime gidilmesi.

TEK PARTİ HÜKÜMETİ: EN SERT TEPKİ GELİR  


Analistler AKP’nin tek parti hükümeti kuracak çoğunluğu elde etmesi ya da 270 üzeri sandalye sayısıyla tek parti hükümetine yaklaşmasının piyasada ilk tepki olarak en sert hareketin yaşanmasını tetikleyeceğini belirtiyor. Bankacılar bu senaryoda kurda 2.70’li seviyelere doğru gerileme bekliyor.

Citi, Türkiye seçimlerine ilişkin yayımladığı araştırma notunda, yüzde 10 ihtimal verdiği AKP’nin tek başına iktidarının, piyasada ilk tepki olarak TL’nin dolar karşısında yüzde 2 değer kazanmasına neden olabileceğini, belirgin bir farkla tek parti iktidarının ise kuru 2.75’in altına itebileceğini belirtti.

BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ ise yüzde 25 olasılık verdiği AKP’nin tek parti hükümeti kurması durumunda, dolar/TL’de 2.70 seviyesinin görülebileceğini söyledi.

KOALİSYON: ZOR AMA EN OLUMLU SENERYO

Bankacılar son dönemde artan kutuplaşmaların yarattığı gerilim dikkate alındığında koalisyonun her ne kadar zor olsa da birçok kazanımı da beraberinde getirebileceğine dikkat çekiyor.

Koalisyon senaryosunda AKP ve HDP’nin bir araya gelmesine düşük bir olasılık verilirken, AKP-CHP koalisyonu orta vadede gerek Kürt sorunu gerekse ekonomik ve siyasi uzlaşma çerçevesi oluşturabilmesi açısından en iyimser senaryo olarak ön plana çıkıyor.

AKP-MHP koalisyonunun da piyasada pozitif olarak yorumlanması beklenirken, bu olasılıkta iyimserliğin AKP-CHP olasılığından bir miktar düşük olması bekleniyor.

Ancak AKP’nin hükümeti tek başına kuramaması halinde, başta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın tavrı olmak üzere AKP’nin çoğunluğu kaç sandalyeyle kaçırdığı koalisyonun kurulup kurulmamasında belirleyici olacak.

Altuğ, yüzde 55 olasılıkla seçimlerden sonra bir koalisyon hükümeti kurulmasını beklediklerini söyleyerek, “Ancak koalisyon hükümetinin özellikleri cumhurbaşkanının tavrı ve partilerin alacağı oy oranına bağlı olacaktır. Bu senaryoda ABD Doları/TL’de yıl sonunda 2.80 seviyesini, gösterge faizde ise yüzde 10 seviyesini öngörüyoruz” dedi.

Citi notunda ise koalisyona yüzde 70 olasılık verilirken, AKP-CHP koalisyonuna yüzde 42, AKP-MHP koalisyonuna yüzde 23, AKP-HDP koalisyonuna ise yüzde 5 ihtimal tanındı.

Citi, AKP-CHP koalisyonu durumunda TL’nin ABD Doları karşısında kademeli olarak yüzde 5’e ulaşan değer kazancı görülebileceğini öngördü. Citi bu senaryoda tahvil bono faizlerinde de kademeli olarak 60 baz puan civarında düşüş öngördü.

ÜÇÜNCÜ SEÇİMç: SERT SATIŞ BASKISI GETİRİLEBİLİR 

1 Kasım seçimlerinden bir hükümet kurulamamasına yüzde 20 ihtimal verdiklerini belirten Altuğ, “Bu da göz ardı edilmemeli. Üçüncü seçimin ekonomi ve politikacılar için ciddi bir tehdit olacağını biliyoruz. Ancak Türkiye’yi tarihinde ilk kez tekrar seçim noktasına getiren siyasi koşulların hâlâ geçerli olduğu da unutulmamalı. Bu durumda ise yıl sonunda gösterge faizin yüzde 11, ABD Doları/TL’nin ise 3.00 seviyesinde olacağını öngörüyoruz” dedi.

Citi de bu senaryoda TL’nin ABD Doları karşısında yüzde 8’e ulaşan (3.10-3.15) değer kaybı, tahvil bono faizlerde ise 100-150 baz puanlık bir artış yaşayabileceği görüşünde.

Hükümet kurmak için Meclis’te en az 276 sandalyeye ihtiyaç bulunuyor.

7 Haziran’da yapılan seçimde 550 sandalyeli TBMM’de AKP yüzde 40.87 oyla 258, CHP yüzde 24.95 oyla 132, MHP yüzde 16.29 ve HDP 13.2 oyla 80’er milletvekili çıkarmıştı.

(DİKEN)