Reuters haber ajansı dört kaynağa dayandırdığı haberinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı (TCMB) Murat Uysal'ın görevine son verme kararını, ekonomiyle ilgili sunumların ardından aldığını bildirdi. Uysal 6 Kasım'da görevden alınmış yerine aynı gün eski Maliye Bakanı Naci Ağbal atanmıştı.

Reuters'a konuşan kaynakların aktardığına göre Naci Ağbal, kendisiyle beraber başka üst düzey AKP'lilerin Erdoğan'a döviz rezervlerinin eridiğini aktarmasının ardından Merkez Bankası Başkanlığına atandı.

Haberde en az iki gün boyunca yapılan sunumlarda Erdoğan'a yabancı yatırımın ülkeye getirilmesinde sıkıntı yaşandığı ve Türk Lirası'nın yılın başından beri yüzde 30 değer kaybettiğinin anlatıldığı iddia edildi.

Reuters'ın haberine göre Erdoğan bu sunumların ardından harekete geçti, 6 Kasım'da Murat Uysal'ı yanına çağırarak döviz rezervlerinin bu yıl neden yarıya indiğini ve bununla ilgili ne yapmayı düşündüğünü sordu.

Ajansa konuşan kaynaklar, görüşme sonrası Erdoğan'ın Uysal'ı görevden almayı kararlaştırdığını belirtti.

Aynı kaynaklar aynı zamanda Erdoğan'ın gelmesi beklenen işsizlik dalgası konusunda da uyarıldığını ifade etti.

Berat Albayrak'ın ise Uysal'ın görevden alınmasının ardından gerçekleştirilen iki toplantıya davet edilmemesinin ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan istifa etmeye karar verdiği öne sürüldü.

'BİRKAÇ SAAT İÇİNDE GERÇEKLEŞTİ' 

AKP'ye yakın kaynaklara göre Murat Uysal'ın görevden alınması ve Naci Ağbal'ın Merkez Bankası Başkanlığına atanması birkaç saat içinde gerçekleşti.

Cumhurbaşkanlığı'nın konuyla ilgili yorum yapmayı reddettiği aktarıldı.

Habere göre ayrıca bu sunumlarda iş dünyasının işten çıkarma yasağının kaldırılmasının ardından büyük bir işsizlik dalgasının gelmesinden çekindiği de Erdoğan'a bildirildi.

'ERDOĞAN EKONOMİYLE İLGİLİ BİLGİLENDİRİLMİYORDU'  

Haber ajansının konuştuğu üç kaynak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonomi konusunda doğru bir şekilde bilgilendirilmediğini öne sürdü.

Merkez Bankası Başkanlığına yapılan atamanın ardından Berat Albayrak da 8 Kasım'da Instagram hesabından yaptığı açıklamayla istifa etmişti.

Albayrak'ın istifasının ardından 9 Kasım'da Hazine ve Maliye Bakanlığına Lütfi Elvan atanmıştı.

Kaynak: BBC Türkçe