Türk F16’larının geçen hafta Suriye sınırında bir Rus savaş uçağını düşürmesiyle başlayan gerilim, Moskova’nın ticari yaptırımlara başlamasına yol açınca gözler doğalgaz sevkiyatına çevrildi.

 
Reuters analizinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, Moskova’nın kesintiye gidebileceği endişesiyle enerji kaynaklarını çeşitlendirmek için atağa geçtiği vurgulandı. Bu nedenle Erdoğan’ın Katar’a, Davutoğlu’nun da Azerbaycan’a gittiğine dikkat çekildi.
 
BİZZAT İNİSİYATİF ALDILAR
 
Reuters’a konuşan bir enerji yetkilisi, “Rusya ile şu anda bir kriz var. Bunun etkileri görülecektir ama bunu izlemek yerine ne tür projelere yönelebiliriz, kimlerle neler yapabiliriz buna bakıyoruz. Enerji Bakanlığı ve ilgili birimlerin yanı sıra Erdoğan ve Davutoğlu da enerji konusunda sorun yaşanmaması için bizzat inisiyatif aldı” dedi.
 
Analizden satırbaşları şöyle:
 
– Türkiye, Rusya’dan Batı Akımı ve Mavi Akım üzerinde yılda toplam 27 milyar metreküp doğalgaz alıyor. Özellikle Batı hattından gelen gaz, sanayi yoğun Marmara Bölgesi’nin ihtiyacını karşılıyor.
 
– Enerji yetkilileri, Türkmenistan’dan gaz alınmasının ve Türkiye’nin ikinci büyük gaz tedarikçisi İran’dan alınan gazın miktarının artırılmasının seçenekler arasında olduğunu söyledi. Kuzey Irak’tan gaz getirilmesi de diğer bir seçenek olarak duruyor.
 
– Bugün Azerbaycan’ı ziyaret eden Davutoğlu’nun gündeminde TANAP doğalgaz boru hattı projesinin kapasitesinin artırılması da var. Proje kapsamında 2018 ortalarında 16 milyar metreküp gazın Avrupa’ya taşınması öngörülüyor. Bu projede Türkiye de 6 milyar metreküp gaz alacak.
 
– Erdoğan dün de Katar’a bir ziyaret gerçekleştirirken, bir yetkili, Katar’dan spot LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) alımı için görüşmeler yapıldığını söyledi.
 
-Analistler ise gaz depolama kapasitesinin yetersiz olması ve sanayinin doğalgaz dışında bir yakıt kullanabilme esnekliğinin olmaması nedeniyle Rusya’nın yapacağı gaz kesintisinin telafisinin zor olduğunu belirtiyor.
 
-Türkiye’nin elektrik üretiminin yaklaşık yarısı doğalgaz santrallerinden sağlanıyor. (Haberdar.com)