Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğünce, Resmi Gazete'de yayınlanan "Milli Emlak Tebliği"ne ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren Milli Emlak Tebliği ile İmar Barışı kapsamındaki Hazine taşınmazlarının Yapı Kayıt Belgesi sahiplerine satışına ilişkin usul ve esasların belirlendiği aktarıldı.

Buna göre, Hazine taşınmazlarının Yapı Kayıt Belgesi sahiplerine rayiç bedel üzerinden doğrudan satılacağı bildirildi. Bu satışları yaparken şehirlerdeki doğal, tarihi ve kültürel alanların korunması için her türlü önlemin alındığına değinildi.

Bu nedenle, Mera, Orman, Kıyı Kanunu kapsamında kalan taşınmazların, milli park, tabiat parkı, tabiat anıtı ve tabiatı koruma alanları içinde kalan taşınmazların satışa konu edilmeyeceği vurgulandı.

Açıklamada, Boğaziçi Kanunu'nda tanımlanan Boğaziçi sahil şeridi ve İstanbul tarihi yarımada da bulunan bazı taşınmazların, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Kurulması Hakkında Kanun ile belirlendiği ve söz konusu alanda bulunan taşınmazların, 31 Aralık 2017 tarihinden sonra üzerinde yapı bulunan taşınmazların ve başka sınırlamalar getirilen taşınmazların da satış kapsamı dışında tutulduğu hatırlatıldı.

SATIŞ BEDELİ PEŞİN VEYA TAKSİTLE ÖDENEBİLECEK

Yayımlanan tebliğ ile İmar Barışı kapsamındaki Hazine taşınmazlarının satış bedelinin peşin veya taksitle ödenebileceği belirtilen açıklamada, şu bilgiler verildi:"İmar Barışı kapsamındaki Hazine taşınmazlarının satış bedelinin peşin veya taksitle İmar Barışı kapsamında kalan Hazine taşınmazlarının belediye ve mücavir alan sınırları içinde olması halinde 600 metrekareye, dışında olması halinde ise 2 bin metrekareye kadarlık kısmı satılacak. Yapının taban alanının bu alanlardan fazla olması halinde yapı alanının tamamı bu kısıtlamalara tabi olmadan satılacak.Satış bedeli peşin veya taksitle ödenebilecek.

Taksitli satışlarda satış bedelinin en az yüzde 10'u peşin alınacak, kalanı ise 5 yıla kadar taksitlendirilecek ve taksit tutarlarına kanuni faiz oranının yarısı uygulanacak."İmar Barışı kapsamında Hazine taşınmazları üzerindeki yapılar için bugüne kadar İstanbul'da 8 bin 100, Ankara'da 3 bin 500, Mersin'de 1200, Adana ve Muğla'da 1100 olmak üzere 36 bin vatandaşın satın alma başvurusu yaptığı kaydedildi.

Kaynak: Yeniçağ