39 kişinin hayatını kaybettiği Reina saldırısına ilişkin yargılamada, saldırıyı gerçekleştirdiği iddia edilen Abdulkadir Masharipov, “Türkiye’nin yasalarını bilmediğim ve yeterince anlamadığım için avukatımla görüşene kadar susarım” diyerek susma hakkını kullandı. Buna sinirlenen Mahkeme Başkanı ise, "Savunma yaparsa yapar, burayı onun şov yeri haline getiremem" dedi.
 
Ortaköy'deki eğlence merkezi Reina’da yılbaşı gecesi düzenlenen ve 39 kişinin katledildiği saldırıya ilişkin aralarında saldırıyı gerçekleştirdiği iddia edilen Abdulkadir Masharipov'un da bulunduğu 51'i tutuklu 57 sanığın yargılandığı davanın ilk duruşması Silivri'de başladı. İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Silivri Cezaevi yerleşkesinde bulunan duruşma salonunda yapılan duruşmada, 48'i tutuklu 3'ü tutuksuz 51 sanık hazır bulundu. 
 
DURUŞMA ÇAĞLAYAN'DA GÖRÜLSÜN TALEBİ
 
Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada söz alan Abdulkadir Masharipov'un avukatı Atanur Demir, savunmalara geçilmeden önce duruşmanın Silivri yerine Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi’nde görülmesini, avukat müvekkil kısıtlılığının kaldırılmasını, sanık ve avukatların özel görüşme yapabilmeleri için duruşma salonunda yan yana oturmalarının sağlanması taleplerinde bulundu. 
 
Avukat Demir ayrıca, müvekkili Masharipov'a susma hakkının bulunduğunun hatırlatılmasını da talep etti.
 
TALEP REDDEDİLDİ
 
Duruşma savcısı ise, avukatın taleplerinin yasaya uygun olmadığını belirterek ret edilmesini talep etti. 
 
Taleplere ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, güvenlik ve sanık çokluğu gerekçesiyle duruşmanın Çağlayan'a alınması talebini ve avukatın diğer taleplerini reddetti. Mahkeme heyeti ara kararında ayrıca Rusça, Özbekçe, İngilizce, Fransızca, Arapça, Uygurca ve Kazakça dillerinde hazır bulunan tercümanlar aracılığıyla sanıklara susma haklarının bulunduğunu hatırlattı. Mahkeme başkanı daha sonra Abdulkadir Masharipov'la savunmalara başlayacağını belirtti. 
 
MAHKEME BAŞKANI: BURASI ONUN ŞOV YERİ DEĞİL
 
Masharipov, ilk olarak avukatının bulunduğu taleplerin neler olduğunu ve neden reddedildiğini sordu. Tercüman aracılığıyla yapılan açıklamadan sonra tekrar söz alan Masharipov, bu kez avukat kısıtlılığının kaldırılması talebiyle duruşma salonunda avukatıyla yan yana oturma talebinin, OHAL kalktıktan sonra kabul edilip edilemeyeceğini sordu. 
 
Mahkeme başkanı da birinci talebin ara kararla değerlendirileceğini, ikinci talebin ise OHAL ile bir ilgisinin olmadığını söyledi. 
 
Bunun üzerine Masharipov, " Türkiye’nin yasalarını bilmediğim ve yeterince anlamadığım için avukatımla görüşene kadar susarım” dedi. Bu duruma sinirlenen mahkeme başkanı, "Burası onun şov yeri değildir. Savunma yapacaksa yapsın yoksa otursun. Otur yerine..." diye bağırdı. 
 
MASHARİPOV'UN AVUKATI: ŞOV YAPAN SİZSİNİZ!
 
Bu çıkışı üzerine Masharipov'un avukatı, "Sanığa bağırdığınız tutanaklara geçti. Bununla ilgili yasal başvuruda bulunacağız" dediği mahkeme başkanı, "Burası kimsenin şov yeri değil, mahkemeler Türkiye Cumhuriyeti adına, millet adına karar verir. Mağdurların haklarını savunan yerlerdir" yanıtını verdi. Av. Demir, "Reis bey bize şov yapmayın dediniz ama siz şov yapıyorsunuz" deyince Mahkeme Başkanı diğer sanık İlyas Mamaşaripov'un savunmasına geçilmesini isteyerek avukatın mikrofonunun sesini kesti.
 
Duruşma sanıkların savunması ile devam ediyor. 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı