Referandumun yapılacağı 16 Nisan’da ‘elektrikler kesilmesin’ diye emniyet ve jandarmadan toplam 17 bin kişi görev yapacak.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 55 milyon 319 bin 222 seçmenin 167 bin 140 sandıkta oy kullanacağı referandum için alınan güvenlik önlemlerini duyurdu. Buna göre 251 bin 788 emniyet ve 128 bin 445 jandarma personeli 16 Nisan’da görevlendirildi. Buna ek olarak 26 kentte 18 bin 675’i gönüllü olmak üzere 69 bin 823 korucu referandum emniyeti için görev alacak.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı personeli 6 bin kişi de ‘ek kuvvet’ olarak hazır bulunacak. Bakan Soylu, 16 Nisan akşamı elektriklerin kesilmemesi için alınan önlemleri de şöyle sıraladı:

“Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından bildirilecek enerjiyle ilgili kritik tesislerin, trafo merkezlerinin korunması için 3 bin 476 devriye olmak üzere 9 bin 674 jandarma personeli, 3 bin 260 ekip olmak üzere 8 bin Emniyet Genel Müdürlüğü personeli görevlendirilmiştir.”

Soylu, siber saldırılara karşı ilgili birimlerin 24 saat esasına göre çalışacağını belirterek, siyasi parti binaları, kamu binaları ve yurttaşların toplu olarak bulundukları yerlerde ek güvenlik önlemi aldıklarını ifade etti.

Bakan şunları söyledi: “Oylamalara gölge düşürmek maksatlı propaganda, baskı yoluyla seçmenin kararını değiştirme, oy sandıklarını kaçırma ya da yakmalara karşı gerekli güvenlik tedbirleri temin edilmiştir. Sandık seçmen listeleri, bulunduğu yerlerde korunarak, askıdan indirilinceye kadar yetkisiz kişilerce müdahale edilmemesi için gerekli tedbirler alınmıştır. Güvenlik kameraları konusuna ayrı bir önem verdik. Sandık kurulacak olan binaların teknik alt yapısı gözden geçirilerek, binaların bahçesini de görecek şekilde güvenlik kameralarının hazır edilerek, çalışır halde bulunması sağlanmıştır.”

Soylu’nun verdiği bilgiye göre 16 Nisan’da tüm eğlence mekanları kapalı tutulacak, lokantalarda yalnızca yemek verilmesine müsaade edilecek.

CHP, 7 Haziran 2015’teki genel seçimler öncesinde hazırladığı reklam filminde, dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a gönderme yapmıştı. Yerel seçimlerin yapılığı 30 Mart 2014’te yaşanan elektrik kesintilerinin ardından Yıldız, “Espri yapmıyorum trafoya kedi girdi. Kısa devre yaptı. Bu ilk kez yaşanmadı. Bunu seçime bağlamak yanlış” demişti.