16 Nisan Pazar günü gerçekleşecek başkanlık sistemi referandumunda 2 ayrı renkten oluşan birleşik oy pusulası kullanılacak. “Evet” tercihinin yer aldığı taraf beyaz, “Hayır” tercihi ise kahverenginden oluşuyor.

Referanduma bir haftadan kısa bir zaman kala sosyal medyada yayınlan bazı haberlerde, oyların geçerli sayılması için pusulanın üzerindeki yazının üzerine değil açığa mührün vurulması gerektiği yönünde iddialara yer verildi. Kısa süre sonra ise bu paylaşımların bir tuzak olduğu, mührün aslında yazıların üzerine basılması gerektiği şeklinde mesajlar dolaşıma girdi. Sosyal medyada yayılan haberler üzerine Yüksek Seçim Kurulu'nun internet sitesinde bir açıklama yayınlandı.

Açıklamada şöyle denildi: "Son günlerde özellikle sosyal medyada seçmenlerin Halkoylamasında "TERCİH" mührünü oy pusulasında "EVET" veya "HAYIR" yazılarının üzerine basmamaları gerektiği yoksa oyların geçersiz sayılacağı yönünde asılsız ve yanlış haberler dolaşmaktadır. Birleşik oy pusulasında "EVET" için beyaz, "HAYIR" için kahverengi bölümler ayrılmıştır."TERCİH" mührünün bu bölümlerden sadece birine (yazının üstüne de denk gelse) basılması yeterlidir."

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) internet sitesinde, “Oy verme işlemi nasıl olacak?” başlıklı bilgi yazısında doğru oyun nasıl kullanılacağı şöyle anlatılıyor:

Seçmen, sandık kurulunca kendisine verilen, beyaz üzerine “Evet”, kahverengi üzerine “Hayır” ibareleri bulunan iki ayrı renkten oluşan birleşik oy pusulası ve “Evet” mührünü alarak oyunu kullanmak üzere kapalı oy verme yerine girer.

Seçmen, mührü, birleşik oy pusulasında tercih ettiği kısmın üzerine basmak, birleşik oy pusulasını zarfa koymak ve zarfı sandığa atmak suretiyle oyunu kullanır.

Oyunu kullanan seçmen, mührü sandık kurulu başkanına geri verir.