Rawest Araştırma Merkezi Genel Müdürü Roj Girasun, birçok kesimin merak ettiği Kars’a ilişkin seçim tahminlerini açıkladı.

“AK Partili Kürtlerde üç eğilim var; çoğunluğu MHP yerine HDP adayı Ayhan Bilgen’e yöneliyor. Seçim son düzlükte MHP ile HDP arasında geçiyor” dedi.

Rawest Araştırma Merkezi Genel Müdürü Roj Girasun, birçok kesim tarafından merak edilen Kars’a ilişkin açıklamalarda bulundu. Ocak ayında Kars’ta yaptıkları saha araştırmasına dikkat çeken Girasun, o dönemki bulgularında yarışın AK Parti ile HDP arasında geçtiğini, bu süreçte AKP’nin adayını çekmesinin dengeleri değiştirdiğini söyledi.

AKP- MHP’NİN HESABI TUTMADI

AKP ile MHP arasındaki ittifakın bir şartının da belediyenin MHP’de kalması olduğunu hatırlatan Girasun, bu sebeple Kars’ta kazanma ihtimali güçlü olan AKP’nin ittifakın zayıf bileşeni MHP lehine yarıştan çekilmesi “siyasette iki kere iki her zaman dört etmez” sözünün burada tecelli ettiğini ifade etti.

Girasun, “AK Partili seçmenlerden Azeriler topluca MHP’ye oy verecek gibi görünüyor ancak Terekemelerin hatırı sayılır bir kısmı CHP’ye yöneliyor” dedi. AKP’deki Kürt seçmenin ise çok azının MHP mührüne oy basacağını savunan Girasun, “Geriye kalan AK Partili Kürtlerde üç eğilim var; çoğunluğu MHP yerine HDP adayı Ayhan Bilgen’e yöneliyor. İkinci eğilim Kürtler arasında sevilen DSP Adayı Naif Alibeyoğlu’na doğru. Bir diğer eğilim ise sandığa gitmeme yönünde kendisini gösteriyor.” diye konuştu.

DSP ADAYI NAİF ALİBEYOĞLU’NUN KAZANMA İHTİMALİ DÜŞÜK

Girasun şöyle devam etti: “AK Parti’nin adayını çektiği günden bu yana sahayı daha yakından takip ediyoruz. Bizim verilerimize göre CHP Adayı Taner Toraman ve DSP adayı Naif Alibeyoğlu’nun kazanma ihtimali düşük. Seçim son düzlükte MHP ile HDP arasında geçiyor ve bu iki partiden biri ipi göğüsleyecek gibi görünüyor. MHP’nin hadikapı AK Parti’nin oylarının tamamını çekememesi. HDP’nin handikapı ise DSP adayı Naif Alieyoğlu’na giden vefa oyları. Kars’ta Kürtler içinde sevilen adaylardan Alibeyoğlu seçimi kazanamayacak ancak ona yönelen Kürt oyları HDP’nin kaybedip MHP’nin kazanmasına sebep olabilir. Diğer illerden farklı olarak Kürt seçmenin stratejik oyu belediyenin MHP’de mi kalacağını yoksa HDP’ye mi geçeceğini belirleyecek.”