İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in Emniyet Genel Müdürlüğü merkez teşkilatında gerçekleştirdiği atama operasyonunda, Hrant Dink soruşturması kapsamında tartışılan isim olan Ramazan Akyürek, Emniyet Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanı oldu.


Bu atamayla Akyürek, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar’a teşkilat işleyiş şemasında doğrudan bağlandı. Emniyet kulislerinde uzun süredir beklenen söz konusu değişiklikler çerçevesinde öne çıkan isim, halen Emniyet Genel Müdürlüğü Strateji Daire Başkanlığı’nı yürüten Ramazan Akyürek oldu. Ramazan Akyürek, Daire Başkanlığı’ndan Teftiş Kurulu Başkanlığı’na terfi etti. Akyürek, bu atamayla emniyet merkez teşkilatında genel müdür yardımcısına denk bir makam sahibi oldu. Aynı atama kapsamında, Trafik Denetleme ve Uygulama Daire Başkanı Nevzat Önder görevinden alındı.

Önder’in yerine Polis Başmüfettişi Yüksel Çelik getirildi. Önder’in daha önce de görevden alınması gündeme gelmişti. Atamalar çerçevesinde, Polis Başmüfettişi Yılmaz Baştuğ Trafik Planlama Destek Daire Başkanı, Polis Başmüfettişi Halil İbrahim Yaylagül Strateji Daire Başkanı, Eyüp Kınacı Sağlık Daire Başkanı, Hasan Basri Can İzmir Polisevi Müdürü, Ahmet Pala Ayvalık Polisevi Müdürü, Ahmet Erol Didim Polisevi Müdürü oldu. Ayrıca yeni kurulan ve Türkiye’deki özel güvenlik personelini denetlemekle görevli Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı’na ise Cemal Levent getirildi.

Ramazan Akyürek neden önemli?
Ramazan Akyürek, Erhan Tuncel Mc Donald's'ı bombalama eyleminden dolayı suçluyken ve yargılanması gerekiyorken kurtarılıp polis muhbiri yapıldığında Trabzon Emniyet Müdürü'ydü. Hrant Dink'in öldürüleceği bilgisi geldiğinde de görev başındaydı.

Dink öldürülürken ve sonrasında İstihbarat Daire Başkanı'ydı. Trabzon ile İstanbul arasındaki istihbarat alışverişi ve bunu için gereken işbirliğinin yapılmamış olduğu için Dink'in avukatları "Sorumluluğu vardır" dedi, yargılanması istendi. Ancak yargılanmadı ve sorgulanmadı. (milliyet/bia)