Antalya'da Gezi Parkı protestolarına katıldığı gerekçesiyle yargılanan ve daha sonra PYD'nin Rakka'da IŞİD'e karşı düzenlediği operasyonda hayatını kaybeden Ayşe Deniz Karacagil, bugün görülen davada 55 ay hapse mahkum edildi.

Karacagil, Antalya'da Gezi Parkı protestolarına katıldığı gerekçesiyle gözaltına alınmış ve Ekim 2013'te tutuklanmıştı.

Sorgusu sırasında kendisine yöneltilen boynundaki kırmızı fuların sosyalizmi simgeleyip simgelemediği yönündeki sorular nedeniyle kamuyounda ve basında "kırmızı fularlı kız" olarak biliniyordu.

Karacagil, Şubat 2014'te tahliye edildi ve aynı yılın Mayıs ayında kendisinin Kandil Dağı'nda PKK'ye katıldığını söylediği bir söyleşi yayınlandı.

Karacagil, Antalya 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanıyordu ve hakkında 'kamu malına zarar vermek', 'kamu görevlisine karşı direnmek', 'toplantı gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefet', 'terör örgütü üyeliği' ve 'kanuna aykırı toplantı veya gösteri yürüyüşleri düzenlemek' suçlamalarından ve bu suçları birden fazla işlemekten 24 yıldan 98 yıla kadar hapis cezası isteniyordu.

Karacagil, PYD saflarında IŞİD'e karşı savaşırken Mayıs 2017'de 24 yaşındayken öldü ve Kobani'ye defnedildi.

Bugün yapılan karar duruşmasında Karacagil yeni istenen nüfus kayıtlarında halen sağ göründüğünü gerekçe gösterilerek, 55 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Avukatı Hakan Evcin ise müvekkilinin öldüğünü belirterek, "Kanunlar kişinin ölmesi halinde davanın düşürülmesini hükmeder. Nüfus kayıtlarında sağ gözüküyor olsa bile ölüm olayını herkes bilmektedir. Biz mahkemeden beraat kararı verilmesini bekledik" diye konuştu.

Kaynak: BBC Türkçe