Türkiye'nin insan hakları ve düşünce özgürlüğü mücadelesine Belçika'dan 38 yıldır katkıda bulunan İnfo-Türk Vakfı, 2012 yılı Özgürlük Ödülü'nü halen Kocaeli F-Tipi Cezaevi'nde tutuklu  bulunan yazar, gazeteci, yayınevi yöneticisi ve insan hakları savunucusu Ragıp Zarakolu'na vermeyi kararlaştırdı. Daha önce de insan hakları ve özgürlükler alanında çok sayıda ödül alan Zarakolu en son hapishanelerdeki yazarlarla dayanışmasından ötürü Mahsus Mahal Dostluk Ödülü’ne layık görülmüştü.

İnfo-Türk Vakfı Başkanı Doğan Özgüden bu konudaki açıklamasında şunları dile getirdi:

Ragıp Zarakolu 1968 yılında başlayan düşün ve yazarlık yaşamını 43 yıldan beri siyasal iktidarlara hiçbir ödün vermeden sürdürüyor. Bugün Arap ülkelerine demokrasi dersi veren mevcut iktidar ise Zarakolu'na bu kararlılığının bedelini, 63 yaşında ciddi sağlık sorunlarına rağmen kendisini gülünç iddialarla tutuklatıp yüksek güvenlikli F tipi bir hapishaneye kapattırarak ödetmeye kalkışıyor.

Ragıp Zarakolu 1971 Darbesi'nden sonra da bir süre hapiste yatırılmıştı. Serbest bırakıldıktan sonra eşi Ayşe Nur Zarakolu'yla birlikte kurduğu Belge Uluslarası Yayıncılık'la Türkiye'nin yayın dünyasında yeni bir çığır açmıştı.

Zarakolu'lar, yayınladıkları yüzlerce kitapla Türkiye'de Ermeni Soykırımı tabusunu kırdıkları gibi, Kürt halkının ve Anadolu'nun tüm ulusal ve dinsel azınlıklarının uğradıkları baskı ve haksızlıkları tarihsel belgelerle ortaya koyarak Türkiye'nin gerçekten demokratikleştirilmesi kavgasına inkar edilemez katkılarda bulundular.

Zarakolu, ayrıca, Türkiye İnsan Hakları Derneği (İHD)'nin kurucuları arasında yeraldığı gibi Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB) Yayımlama Özgürlüğü Komitesi'nin başkanlığını, Uluslararası Yayıncılar Birliği (IPA) Yayımlama Özgürlüğü Komitesi'nin Türkiye temsilciliğini üstlendi.

Zarakolu 2005 yılından beri Norveç Yazarlar Birliği’nin Norveç Kültür Bakanlığı’yla birlikte verdiği “İfade Özgürlüğü Ödülü”ne, Türkiye Yayıncılar Birliği'nin "Düşünce ve İfade Özgürlüğü" ödülüne, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin "Basın Özgürlüğü" ödülüne, Ermeni tarihi, kültürü ve edebiyatının Türkiye’de tanınmasına yaptığı katkılar nedeniyle Ermenistan Milli Kütüphanesi'nin "Hagop Meğapart Onur Madalyası"na layık görüldü.

Dünyanın çeşitli ülkelerinde insan hakları konulu birçok etkinliğe çağrılan Zarakolu, geçtiğimiz yıllarda Brüksel'de de İnfo-Türk Vakfı, Belçika Asuri Dernekleri, Belçika Demokrat Ermeniler Derneği ve Brüksel Kürt Enstitüsü'nün birlikte düzenledikleri düşünce özgürlüğü ve militarizm konulu konferanslara da konuşmacı olarak katıldı.

İnfo-Türk Vakfı'nın 2012 Özgürlük Ödülü Ragıp Zarakolu'na Kocaeli F-Tipi Cezaevi'nde yakınları tarafından iletilecek, ödül belgesi ise özgürlüğüne kavuştuktan sonra Brüksel'de yapılacak bir törenle bizzat kendisine verilecektir. 

DEMOKRAT HABER