Urfa’da polis Radyo Karacadağ'a "Cumhurbaşkanına hakaret" ve "propaganda" iddiasıyla baskın yaptı, arşivlere el koydu, üç çalışanı gözaltına aldı.

Bianet’in aktardığına göre Radyo Karacadağ çalışanları, dün sabah itibariyle kendilerinden 3 aylık arşivlerinin istendiğini aktardı.

Açıklamada, haftalık olarak yayınladıkları HDP İl toplantısı yayının ardından Twitter’da bir kullanıcının “Şanlıurfa’da yayın yapan Radyo Karacadağ şu anda kesintisiz olarak HDP vekilinin konuşmasını yayınlıyor tüm konuşma hakaret saray düşmanlığı” mesajını paylaştıktan sonra baskının yapıldığını belirtildi.

Dicle Haber Ajansı’nın haberine göre de baskın “Cumhurbaşkanına hakaret”, “terör örgütü propagandası” ve “Suç ile suçluyu övme” iddialarıyla yapıldı.

ÜÇ ÇALIŞAN GÖZALTINA ALINDI

Baskında radyonun müzik arşivinin bulunduğu bilgisayarların hard disklerine el koyan polisler, radyo çalışanları olan Müslüm Polat, Mizgin Çay ve Zozan Kolay'ı da gözaltına aldı.

Polat, Çay ve Kolay emniyette ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldı. bianet’e konuşan Zozan Kolay, kendilerine sorguda radyoda ne iş yaptığını, herhangi bir yasadışı örgüte üyeliği olup olmadığını sorduklarını aktardı.

Radyonun yayını bu sabah itibariyle yeniden başladı ancak polisin el koyması nedeniyle arşiv sıkıntırı çekiyorlar.

Mehmet Can Toprak’ın anlatımıyla “Kürtlerin Türkiye’deki ilk legal radyosu Radyo Karacadağ” 1994 Mart ayında test yayınlarına başlamıştı. Çalışanlarının tamamının öğrenci olduğu Radyo Karacadağ’da, Türkçe, Kürtçe (lehçeleriyle birlikte) ve Arapça başta olmak Çeçence, Çerkezce, Lazca, Rumca, Abhazca, Macarca, Ermenice, İbranice,  Azerice, ve İngilizce’nin de içinde yer aldığı 22 dilde müzik yayını yapılıyordu.

Radyo açıldığı günden kapandığı güne kadar yayın politikası sebebi ile sürekli baskılara maruz kaldı.