BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, “Şapka Kanunu” ile “Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkındaki Kanun”a muhalefet edilmesine yaptırım öngören Türk Ceza Kanunu’nun ilgili hükümlerinin kaldırılmasını içeren bir kanun teklifi hazırladı.

Teklifle “q, w ve x” harflerini kullanarak Kürtçe broşür hazırlayan yerel yönetimlere bir daha dava açılmaması amaçlanıyor.

Aksoy tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulan kanun teklifinde Türk Ceza Kanunu’nun “Şapka Kanunu” ile “Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkındaki Kanun”a muhalefet edilmesine yaptırım öngören 222. maddesinin kaldırılması öngörülüyor.

Teklifin gerekçesinde, yerel yönetimlerin kültürel hakların desteklenmesi ve kültürel girişimler konusunda başta Kürtçe olmak üzere, Ermenice, Süryanice ve Arapça hazırladığı projeler hakkında soruşturma açıldığı belirtilerek, belediye başkanları ile çalışanların İçişleri Bakanlığı müfettişlerince ifadelerinin alındığı ve TCK 222’den haklarında dava açıldığı kaydedildi.

Gerekçede “Bir kişinin anadilini bilme, anlama, işitme, kullanma ve muhafaza etme isteği onun doğal hak ve özgürlüğüdür. Kamu hizmetlerine ulaşmada sıkıntı yaşayan yurttaşlara kendi dillerinde hizmet götürülmesi hukukun evrensel ilkelerinin bir gereğidir” denildi.