Süryani Ulusal Konseyi Başkanı Bassam İshak, IŞİD’in Asuri-Süryanilere yönelik yeni bir soykırıma hazırlandığı uyarısında bulunarak, uluslararası kamuoyuna harekete geçmeleri çağrısında bulundu.

PYD Temsilcisi Zuhat Kobani ise IŞİD’in elinde rehin bulunan Süryanilerin, YPG’nin elinde bulunan IŞİD’lilerle takas edilmesi için girişimde bulunduklarını söyledi.

Murat Kuseyri'nin Evrensel'de yer alan haberine göre Bassam İshak ve Zuhat Kobani, İsveç’in Uppsala ilinde bir basın toplantısı düzenleyerek, Rojava’daki son gelişmeler hakkında açıklamalarda bulundu.

İshak, daha önceleri pek çok kez IŞİD’in Asuri-Süryani köylerine yönelik saldırıya geçeceğine dair uyarılarda bulunmalarına rağmen dış dünyanın çağrıları duymazdan geldiğini dile getirdi. Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yüzlerce Asuri’nin IŞİD tarafından kaçırıldığını belirten İshak, IŞİD’e karşı YPG ile birlikte omuz omuza mücadele ettiklerini ancak silah ve cephaneye ihtiyaçları olduğunu söyledi.

Koalisyon güçlerinin IŞİD’e yönelik hava saldırıları düzenlemesini istediklerini belirten İshak, IŞİD’in elinde son derece gelişkin silahlar bulunduğunu hatırlatarak, İsveç ve batılı ülkelerden askeri yardım istedi.

Soykırımın 100. yıl dönümünde Asuri-Süryanilere yeni bir soykırım yapıldığını söyleyen İshak, “Kültürümüz yok ediliyor. Acil yardıma ihtiyacımız var” dedi. Bassam İshak, bir soru üzerine kaçırılan Süryanilerin sayısını tam olarak tespit edemediklerini ancak en az 200 Süryani’nin IŞİD’in elinde bulunduğunu tahmin ettiklerini söyledi.

PYD Avrupa Temsilcisi Zuhat Kobani de, YPG’nin elinde 600 civarında cihatçının bulunduğunu ve kaçırılan Asurilerle bu cihatçıları takas etmek için IŞİD’e öneride bulunduklarını söyledi.