Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eş Başkanı Salih Müslim, Suriye'deki krizin çözümü amacıyla Cuma günü BM'nin arabulucuğunda Cenevre'de yapılacak görüşmelere katılmak için herhangi bir davet almadığını söyledi.

İMC  TV’ye telefonla bağlanan  Müslim herhangi bir davet almadıklarını belirterek, “Bizim de içinde olduğumuz Demokratik Suriye Meclisi'nin başkanının davet edilmesi yetmez, ona da kişisel olarak davetiye gitmiş, kurumsal olarak değil. O da zaten siz olmadan katılmayız diyor. Heysem Menna davet almış gitmeyeceğim PYD yoksa diyor” dedi.

Toplantıya katılmak istediklerini belirten Müslim, “Görüşmelere katılmamamız halinde, 3. Cenevre görüşmelerinin de 2. Cenevre görüşmeleri gibi başarısızlıkla sonuçlanacağını düşünüyoruz. Zira o görüşmelerde de bazı taraflar dışlanmıştı. Perde arkasında neler dönüyor, bilmiyoruz, bize yansıdığı kadarıyla engellemeler var” ifadelerini kullandı.

Müslim'in açıklamaları şu şekilde:

“Davetin gelmemesi teknik bir neden değil, bazı iradeler her nedense buna karşı çıkıyor. Biz etkili bir güç olarak eğer katılmazsak Suriye için barış süreci tehlikeye girer ve akıbeti de Cenevre 2 gibi olur.

 “Demokratik Suriye Meclisi’nin başkanı davet edildi, ancak o da gitmeyeceğini söylüyor. Demokratik Suriye Meclisi ‘Siz olmadan biz de gitmeyiz’ diyor. Davetler kurum olarak değil kişi bazında gitmiş. Demokratik Suriye Meclisi, İlham Ehmed’in katılmasını istiyordu, o isim de vardı, ancak onun ismi de katılmamış. Demek ki bir engelleme var.

“Heysem Menna, masada oturmayacağını söylüyor. Kendisi ‘Ya hep beraber gideriz ya da gitmeyiz’ diyor. Bizim aramızdan bazılarının seçilmesine kimsenin hakkı yok. Suriye’de gerçekten barış istemeyen taraflar bunu yapıyor.

DİPLOMASİ TRAFİĞİ

“İşin perde arkasında neler döndüğünü bilmiyoruz. Ama bize yansıdığı kadarıyla Türkiye barış istemiyor ve başka taraftan bazı delegeleri öne sürüyor. Bu, Suriye’nin iç işlerine müdahaledir.

PYD’NİN CENEVRE’DE TEMSİL EDİLMEMESİ

“Eğer şimdi orada temsil edilmeyeceksek bu toplantı olmamış gibi sayılacak ve bu toplantı Cenevre 2’den farklı olacaktır. Böyle bir Cenevre 3 Suriye’nin barışı için son şanstır. Eğer böyle kapalı bir yola sokulacaksa bu Suriye’nin barışı olmayacaktır.”

"İŞİMİZE DEVAM EDECEĞİZ"

PYD Eşbaşkanı Müslim son olarak da “Bize bir davetiye gelmemişse toplantıya gitmeyeceğiz. Olmazsa da kendi işimize devam edeceğiz,” dedi.