Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile anlaşması için baskı yaptığı iddia edildi.

Rudaw'ın Al Arabiye'den aktardığına göre, Putin, Esad'dan SDG ile 'ciddi müzakereler' yürütmesini ve SDG ile anlaşmaya varmasını istiyor.

Al Arabiye'nin Kürt kaynaklarına dayandırdığı habere göre, "Şam hükümeti, SDG'nin olduğu gibi Suriye ordusu bünyesine alınması konusunda Rusya’nın baskılarıyla karşı karşıya."

Haberde dikkat çeken bir başka detay ise, Esad rejiminin 'Rusya ile SDG arasındaki ilişkilerden endişe duyduğu ve Kürt güçlerin ülkenin kuzey doğusunda Suriye ordusunun yerini almaktan çekindiği' yönünde.

Rudaw ise, Rus bir heyet ile SDG Genel Komutanı Mazlum Kobane'nin kısa bir süre önce gözlerden ırak bir görüşme yaptığını öne sürdü.

Buna göre, Rus heyet, Kobane'ye, Suriye Devlet Başkanı Yardımcısı Ali Mamluk’un Kamışlo ziyareti ve Arap aşiret liderleri ile gerçekleştirdiği görüşmeler hakkında duydukları endişeyi dile getirdi ve 'Memluk'un bölgede dengeleri değiştiremeyeceğini' söyledi.

Rus heyet aynı zamanda, Şam rejimi ile SDG arasında arabuluculuk yapacaklarını ve Şam'a görüşmelere sadık kalması için baskı yapacaklarını da aktardı.

İlgili kaynak konuyla ilgili, "Ruslar Abdi’ye (Kobane), Vladimir Putin’in Kürtlerle müzakereleri ciddiye alması konusunda Beşar Esad’a baskı yaptığını, Suriye’nin birlik ve bütünlüğü çerçevesinde Kürt meselesinin en yakın zamanda bir çözüme kavuşturulmasını istediğini aktardı" dedi.

Söz konusu kaynak, SDG'nin, Rusya ile Türkiye arasındaki ortak devriyelere katılacağını da iddia etti.

Beş Kürt partisinden oluşan Suriye Ulusal Kürt İttifakı (Hevbendi) üyeleri, Kobane'yi ziyaret etti.

Suyiye Kürt Sol Partisi Genel Sekreteri Salih Gedo, Rusya’nın kapalı kapılar ardında Kürtlerle müzakere için Suriye hükümetine baskı yaptığını teyit etti.

Bir dönem Rojava Özerk Yönetimi’nin Rusya Danışmanlığı görevini de yapan Kuzey Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi Danışmanı Bedran Çiya Kurd ise, "Rusya özellikle de SDGnin Suriye ordusu ile birleşmesi konusuna  farklı yaklaşıyor. Moskova SDG’nin kendi özgün yapısı ile orduya katılmasını ve özelliklerini korumasını savunuyor. Bu konuda Şam’ı ikna etmeye çalışıyor" ifadelerini kullandı.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Dış İlişkiler Sorumlusu Salih Müslim Rûdaw’a, “Rusya güç sahibi büyük bir devlettir. Eğer isterse Türkiye’ye taleplerini kabul ettirir, buna mecbur kılabilir” açıklamasında bulundu.

Müslim ayrıca, “Rusya’nın Suriye rejimine baskı yaptığını şahsen duymadım. Ancak kendisini garantör olarak tanıtan bir gücün Suriye’deki meselelerin çözümü için rejime baskı yapması gerekli bir durumdur” dedi.

Kaynak: Rudaw