Diyarbakır Barosu, Sur'da öldürülen başkanları Tahir Elçi'nin faillerinin bulunması, soruşturma dosyasının hızlı ve etkili yürütülmesi talebiyle her hafta Diyarbakır Adliyesi önünde düzenledikleri açıklamanın 68'inci haftasında bir kez daha bir araya geldi. Avukatların cübbeleriyle katıldığı eylemde, Kürtçe ve Türkçe "Seni Unutmayacağız" pankartı açıldı. Bu haftaki eyleme destek amacıyla İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ve Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden ihraç edilen Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu da katıldı. 

Eylemde konuşan Diyarbakır Baro Başkanı Ahmet Özmen, her hafta yaptıkları açıklamaların sonuç vermediğini ve dosyanın hiç bir şekilde ilerlemediğini anımsatarak, faillerin açığa çıkartılmadığını kaydetti. Özmen, adalet arayışlarının devam edeceğini yineledi.

‘BARIŞ ELÇİLERİNE İHTİYACIMIZ VAR’

dihaber'de yer alan habere göre, İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan da, Elçi dosyasının “faili meçhul” olmamasını istedi. Türkiye'de süren savaşa dikkat çeken Türkdoğan, "En çok da savaşın olduğu dönemlerde Elçi gibi barış elçilerine ihtiyacımız var. Elçi'ye sözümüzdür. Bu topraklara barış getirene kadar çalışacağız. Elçi ömrü boyunca barış için çalıştı. Ben inanıyorum ki failleri açığa çıkartılıp yargılanacaktır" diye belirtti. 

'ELÇİ'NİN FAİLLERİNİN BULUNMASI BARIŞ İÇİN ÖNEMLİDİR'

İbrahim Kaboğlu ise, Elçi'nin katledilmeden 3 hafta önce birlikte katıldıkları "Hukuksal Varlık" konulu bir paneli hatırlatarak, Elçi'nin 3 hafta sonra hukuksuz bir ortamda katledildiğini ifade etti. Elçi'nin kimler tarafından katledildiğinin hala bilinmediğine değinen Kaboğlu, şunları aktardı: "Elçi’nin bir insan hakları savunucusu olması nedeniyle öldürülmesi temel bir cevaptır. Elçi'nin faillerinin bulunması Türkiye barışı için önemlidir. Türkiye'de hukuk ve adalet içerisinde hukuksal bir şekilde toplumsal birlikteliğimizi sürdürebilecek miyiz? Sürdürme yönünde olduğuna göre irademiz o zaman Elçi gibi ömrünü hukuka, adalete, barışa ve insan haklarına adamış bir kişinin failinin hiç zaman geçirmeden bulunması gerekiyor. Anayasal zeminin tavan yaptığı bir dönemde Elçi'nin faillerinin bulunmaması büyük bir soru işaretidir. Türkiye barışı için bir an önce adalet yerini bulmalıdır." 

Açıklama 5 dakikalık oturma eylemi ile sona erdi.