Savaş karşıtlığı nedeniyle Afrin harekatına karşı çıkan ve bu yüzden tutuklanarak 5 ay cezaevinde tutulan Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu üç gün önce tahliye edildi.

Tahliye edildikten sonra Artı TV’ye konuşan Hamzaoğlu, yargılandığı davanın siyasi olduğunu, hukuki bir iddianame ile karşı karşıya olmadıklarını, dolayısıyla sonucunu kestirebildikleri bir süreç yaşamadıklarını söyledi.

Cezaevi günlerini anlatan Hamzaoğlu, içeride bir gün sonrasını planlamayan bir sistem kurgulandığını ancak kendisinin bu sisteme teslim olmayarak dışarıda yaptığı işleri cezaevinde de de belli bir programa kavuşturarak yapmaya başladığını bunun da kendisine iyi geldiğini söyledi.

İstanbul’da iki gün gözaltında kaldıktan sonra karayoluyla Ankara'ya sevk edildiklerini belirten Hamzaoğlu, sevk koşullarının ve Ankara’da konuldukları mekanın bir insanın günlük yaşamını sürdürebileceği şekilde olmadığını söyledi.

GÖZALTINDA SAAT YOKTU ZAMANI ÖLÇEMEDİLER

Hamzaoğlu, 40-50 kadar kişi olarak tutuldukları nezarethanenin bir spor salonu olduğunu, zamanı ölçebilecek hiçbir araçları olmadığını, çok gürültülü, herkesin aynı yastık ve battaniyeyi kullanmak zorunda kaldığı, diş macunu ve fırçasından mahrum oldukları ve duş kabinlerinin kapısız olduğu bir ortam tasvir etti.  

Bu koşulları bir hekim olarak kabullenmesinin zor olduğunu ve düzeltilmesi için ilgili yerlere rapor gönderdiğini belirten Hamzaoğlu’nun, siyasi süreç ve tutuklanmasına neden olan Afrin harekatı ile ilgili değerlendirmeleri ise şöyle:

“Devletler, iktidarlar kendilerince doğru olanları söylüyor ve bunları dayatıyorlar. Afrin meselesinde bir başka ülkenin savaş dışında kalmış kentine bir saldırı, işgal yapılmıştır. Orada her kesin bir arada barış içinde yaşadığı savaş dışında bir dünya kurulmuş. Hatta iş savaşta göç bile almış, nüfusu bu yüzden artmış. Bu bölgeyi yeniden savaş bölgesi yapmayın dedik. Basın açıklamamızın esası buldu.  Açıklamamızda iktidarın doğruları dışında hakikati dile getirdik.“