Prof. Dr. Baskın Oran 24 Haziran’da gerçekleştirilecek seçimleri, Türkiye’nin ekonomisini muhalefetin tutumunu ve iktidarın durumunu değerlendirdi.

Türkiye’de Erdoğan büyüsünün bozulduğunu savunan Oran, “Şimdiye kadar hiç olmadığı kadar ciddi ve sağlam bir muhalefet dalgası geldi. Zaten böyle olduğu için büyü bozuldu. Erdoğan’ın Türkiye’ye yaptığı büyü bozuldu” dedi.

HDP’nin birçok kesimden aday gösterdiğine değinen Oran, “HDP, sol cephe ve özgürlükçü cepheden öne çıkmış olan kıymetli adayları aday gösterdi ve çok doğru yaptı” dedi.

Mezopotamya’dan Selami Aslan’ın  haberine göre Oran, “HDP, sol cephe ve özgürlükçü cepheden öne çıkmış olan kıymetli adayları aday gösterdi ve çok doğru yaptı. Mesela Veli Saçılık bunlardan biridir. Yine Ömer Faruk Gergerlioğlu. Gergerlioğlu teorik anlamda da değerli bir insandır, sadece eylemcilik bakımından değil. Eski MAZLUMDER başkanıdır. Erdoğan MAZLUMDER’i mahvetti, bazı en önemli şubelerini kapattı ve genel merkezini de vesayeti altına aldı. Fakat MAZLUMDER o kadar köklü bir demokratik kuruluş ki hala bu vesayet altında bile sesi çıkıyor. Ömer Faruk Gergerlioğlu da onu temsil ediyor” şeklinde konuştu.

‘ERDOĞAN’IN TÜRKİYE BÜYÜSÜ BOZULDU’

Oran, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’ye yaptığı büyünün de bozulduğunu savunarak şöyle konuştu:

“Şimdiye kadar hiç olmadığı kadar ciddi ve sağlam bir muhalefet dalgası geldi. Zaten böyle olduğu için büyü bozuldu. Erdoğan’ın Türkiye’ye yaptığı büyü iki sebepten bozuldu. Birincisi, bu büyü hiçbir gerçek belkemiğine oturmuyordu. Mesela faizleri arttırmamak. Ortaçağ’da kilise-Vatikan faizi yasaklamıştı dinen. Şimdi faizleri arttırmamak doları 6 liraya doğru götürüyor, Allah selamet versin. Bu türden hiçbir gerçeğe dayanmayan politikalar büyünün bozulmasının birinci sebebidir. İkinci sebep, muhalefetin artık boğazına kadar geldiği için bir hamle yapmasıdır. Hiç buna alışık olmayan Erdoğan buna şaşırdı ve büyü bozuldu. İşte bu büyünün bozulması her şey demek.”

‘BÜYÜK HİLELER YAPILABİLİR’

“Seçim sandıkları çok ciddi biçimde denetlenmeli. Büyük hileler yapılabilir” uyarısında da bulunan Oran, muhalefet partilerinin tüm dikkatlerini seçime vermesi gerektiği gerektiğini ifade etti.

‘MUHALEFET PARTİLERİ SEÇİM SONRASI İÇİN PROTOKOL KURMALI’

Oran, muhalefet partilerinin seçim sonrası için bir protokol kurarak, olası karmaşaları yönetmesi gerektiğini ifade ederek, şu değerlendirmede bulundu:

“Muhalefet partileri aralarında bir protokol yaparak seçimden sonra da işbirliklerini devam ettirmeliler. Aksi halde bir kaos doğar ve insanlar insanlığın başından beri en fazla kaostan korkmuşlardır. Kaostan korktukları için de kimi diktatörlere sığınmışlardır. Mesela mutlakiyetçi krallığın en büyük teorisyeni olan Hobbes, Leviathan adlı büyük eserinde bunu söyler: ’İnsan insanın kurdudur. Birbirinizi yememek için krala sığının.’  Dolayısıyla tek adam rejimi düşürüldükten sonra ‘Yağma Hasan’ın böreği’ gibi bir muhalefet birbirini yemesi olursa bu Erdoğan’a yarar. Erdoğan çıkar 1 Kasım gibi bir seçim daha yaparsa o zaman çık işin içinden. Dolayısıyla katiyen şımarmamak lazım ve işbirliğini devam ettirmek gerekir.”

Kaynak: Mezopotamya Ajansı