RS FM'de yayınlanan Yavuz Oğhan'dan Bidebunudinle programına konuk olan Türkiye'nin Prag Büyükelçisi Ahmet Necati Bigalı, PYD'nin eski Eş Genel Başkanı Salih Müslim'e Çekya'da yapılan gözaltı işleminin Uluslararası İnterpol kararına istinaden uygulandığını söyledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, Salih Müslim'in gözaltına alınmasına ilişkin yaptığı açıklamada, "İnterpol bülteni yok, kırmızı bülten yok. Bu bir ihmaldir. Bu Türkiye'nin bireysel olarak bir ihbarı üzerine gerçekleşiyor dolayısıyla kırmızı bülten, Interpol bülteni henüz yok ortada, Interpol bülteni çıkarılmamış" ifadesini kullanmıştı.

RS FM'de yayınlanan Yavuz Oğhan'dan Bidebunudinle programına katılan Türkiye'nin Prag Büyükelçisi Ahmet Necati Bigalı, Türk İnterpol'ünün yayımladığı kırmızı bülteni hatırlatarak, Uluslararası İnterpol'ün de Müslim hakkında kırmızı bülten çıkardığını söyledi.. Bigalı "Çek polisi, Uluslararası İnterpol kararına istinaden, yakalama işlemini gerçekleştirdi" dedi.

Müslim'in gözaltı süresinin bir gün uzatılmasına da değinen Bigalı, "Geçici tutuklama kararına istinaden ilettiğimiz dosyanın, Çek savcılığı tarafından incelenmesi için uzatıldı" diye konuştu.

"Bizim arzumuz geçici olarak tutuklanması" diyerek sözlerine devam eden Bigalı, Müslim'in tutuklanmasının Türkiye'ye kesin olarak iade edileceği anlamına gelmediğini şöyle açıkladı:

"Çek mahkemesi, geçici olarak tutuklanmasına karar verirse, o zaman iade işlemleri başlayacak. Ama tutuklanması, kesin olarak iade edileceği anlamına gelmez."

Bigalı, Salih Müslim'in YPG'ye katılan iki Çek vatandaşı karşılığında takas edileceğine ilişkin iddialara ilişkin ise şu açıklamayı yaptı:

"Bunlar basında yer alan spekülasyonlar. O iki kişi, geçen sene Türkiye'de yakalandı. PKK/PYD terör örgütüyle ilişkileri nedeniyle 6 yıl civarında hapis cezasına çarptırıldı. Onların durumu ayrı. Böyle bir takas söz konusu olmaz."

Kaynak: Sputnik