Adalet Bakanı Sadullah Ergin, taciz ve tecavüz iddiaları nedeniyle Pozantı Cezaevi’nde bulunan bütün çocukların Sincan Çocuk ve Gençlik Kapalı Cezaevi’ne nakledileceklerini ve dört cezaevi müdürünün görevlerinden alındığını açıkladı. Bakan Ergin, dün Sincan’daki cezaevinde incelemelerde bulunduktan sonra şu bilgileri verdi:

 

* 2011 Temmuz ayında bu şikâyetler savcılıklara gönderiliyor. 8 Ağustos tarihinde adli soruşturma başlıyor. Kasım ayı içinde de disiplin soruşturması başlıyor. Adalet Bakanlığı bir şey yapmadı gibi tespitler maalesef politik değerlendirmelerdir. İddiaların tekrar gündeme gelmesi üzerine, üç denetim elamanı görevlendirildi. Bununla ilgili en ufak karanlık bir noktanın kalmasına kimse izin vermeyecektir.

 

* Pozantı Cezaevi’yle ilgili yapılan yayınlar nedeniyle, burada kalan 200 çocuk, ruh sağlıkları düşünülerek, Sincan’a nakledilecek. Birer kişilik odalarda kalacaklar.

 

* İddiaların gündeme geldiği dönemde birinci müdür olarak görev yapan Naci Tel ve o dönemde ikinci müdür olarak görev yapan Alper Şirin ile şu anda cezaevinde ikinci müdür olarak görev yapan iki personel görevden alındı. En ufak bir ihmali hoş görme durumunda değiliz. Varsa bir ihmal, görevi kötüye kullanma tutuklular arasında, suç oluşturan herhangi bir fiil varsa bunların gereği tamamen yerine getirilecektir. Hem adli hem de disiplin soruşturmasında herhangi bir gecikme varsa bunun da gereği yapılacaktır.

 

* Naci Tel’in Ankara’ya atanması terfi sayılamaz. O gün itirabariyle bu ölçekte bir veri yoktu. Bugün itibariyle idari tedbir kararı alınmıştır.

 

* İddiaların anlatıldığı mektubun Mersin F Tipi Cezaevi tarafından ‘sakıncalı’ bulunması kararına sonradan itiraz edilmiş. İnfaz hâkimliği geçen şubat ayında yasak kararını kaldırarak, mektubu ilgilisine gönderdi.

 

* İki yıl içinde, tüm tutuklu ve hükümlü çocukların çocuk infaz kurumlarında kalmaları için proje yürütülüyor.

 

Tenzili rütbe Açığa alınan müdürlerin tenzili rütbeye uğradıkları ortaya çıktı. Bakanlık yetkililerinden edinilen bilgilere göre, dönemin birinci müdürü görevindeyken Ankara Keçiören Çocuk Eğitim Evi birinci müdürlüğüne atanan ve terfi ettirildiği iddia edilen Naci Tel, Balıkesir’e ikinci müdür olarak gönderildi. Pozantı’da ikinci müdür olarak görev yaparken, Van Erciş’e birinci müdür olarak atanan müdür Alper Şirin ise Bafra’ya 2. müdür yapıldı. Cezaevinde ikinci müdür olan iki müdür de Çanakkale ve Tekirdağ’a dün ikinci müdür olarak gönderildiler.

 

‘BAĞIMSIZ KOMİSYON KURULSUN’

Pozantı M Tipi Cezaevi’nde, tutuklu çocuklara yönelik kötü muamele ve taciz iddialarını yerinde inceleyen CHP heyeti raporunu tamamladı. Raporda, Adalet Bakanlığı soruşturmasının yanlı olacağı belirtilerek, “Tarafsız bir araştırma komisyonu kurularak konu tüm detayları ile ele alınmalı” denildi. BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de dün Pozantı’daki çocuklarla görüştü. Kürkçü, “İddiaların araştırılması için her partiden milletvekillerinin de aralarında olacağı bir heyetin kurulması için bakanlığa teklif götüreceğim” dedi. Bu arada, Pozantı Belediye Başkanı MHP’li Mustafa Çay ise iddialar için “Çarpık ve sapıkça” dedi ve hükümetin yıpratılmaya çalışıldığını öne sürdü. (radikal)