Mersin’de 29 kez gözaltına alınan, 6 ayrı cezaevlerine sürgün edilen Pozantı mağduru 17 yaşındaki M.K. Mersin Emniyetine bağlı polislerden aldığı ölüm tehdidi iddiaları nedeniyle ailesiyle birlikte Mersin’i terk etti.

17 yıllık ömrüne 29 gözaltı, 6 cezaevi süreci sığdıran M.K. geçtiğimiz aylarda, polisin gaz bombasıyla yaralanmış ve yoğun bakımda tedavi görmüştü. Taburcu olan ve daha yeni iyileşen M.K. ve ailesi üzerindeki polis baskısına karşı defalarca suç duyurusunda bulunulmasına rağmen davalar sonuçsuz kaldı. Aile son olarak Mersin Emniyet Müdürlüğüne bağlı polisler tarafından ölümle tehdit edildikleri için İHD Mersin şubesine başvurdu. Aile baskılar karşısında Mersin’i terk etmek zorunda kaldı.

İHD Mersin Şube Başkanı Ali Tanrıverdi, M.K’nın 17 yıllık ömrünün 6 yılı polis karakolları ile hücrelerden geçtiğine dikkat çekerek, Pozantı vahşetinden Şakran ile Sincan işkencesine maruz kalmasına rağmen devletin kendisini ve ailesini diğer politik Kürt aileleri gibi baskı cenderesi altında bir yaşam geçirdiklerini belirtti. Tanrıverdi, “Ömrüne ters orantılı bir kader yaşatılan M.K., çocukluğunu cezaevinde geçirmek zorunda bırakılan Kürt çocuklarından sadece bir tanesi. Aslen Şırnaklı olan M.K’nın kısacık ömrüne onlarca gözaltı ve tutuklama sığdırmıştı. Taş attığı gerekçesiyle ilk olarak Mersin'de 13 yaşındayken gözaltına alınan ve daha sonra tutuklanan M.K. şimdi 17 yaşında ve neredeyse çocukluğunu cezaevinde geçirmiş durumda. M.K. kamuoyunda ‘Pozantı mağdurları’ olarak bilinen çocuklardan birisi. Devlet malına zarar verdiği iddiasıyla ailesine on binlerce ayrı ayrı para cezaları verildi. Bu yetmiyormuş gibi sürekli ölüm tehdidi ile karşı karşıya kalıyordu” dedi.

Son olarak sokak ortasında öldüresiye dövülen M.K. için İHD’ye yapılan başvuruda ailesinin iddiasına göre ölüm tehditleri ile karşılaştıkları ve Mersin’i terk etmeleri istenildiği bilgisi verildiğini kaydeden Tanrıverdi, şöyle konuştu: “M.K. Ocak ayında sokak ortasında polisin öldüresiye işkencesinden sonra babası ‘ölüm tehditleri alıyoruz ve Mersin’i terk etmemizi istiyorlar’ diyerek şubemize yardım talebinde bulunmuştu. Birkaç gün içerisinde artık baskılara dayanamayarak sessizce Mersin’i terk ettiler. Nereye gittiklerini komşularına bile söylememişler. Bizler aslında ailenin büyük baskı gördüğünün farkında olduğunu bildiğimiz için sürekli hukuki yardımda bulunmaya çalışıyorduk, ama aile Şırnak’tan asker baskısıyla köyünü terk edip Mersin’e yerleşmişti, burada da polisin baskısıyla ikinci göçü yaşamak zorunda kaldılar” dedi. (ANF)