Aleviler “demokratik anayasa ve eşit yurttaşlık” talebiyle bu defa İzmir’de buluşacaklar.

Aleviler kendilerinin resmi olarak tanınmaması, ayrımcılığa ve yok sayılmaya karşı 6 Mart 2011 tarihinde İzmir’de miting düzenliyorlar. Daha önce Ankara ve İstanbul’da düzenlenen mitinglerde olduğu gibi İzmir mitinginin de temel vurgusu “Demokratik Anayasa ve Eşit Yurttaşlık” olacak.

Daha önce ABF’nin öncülüğünde yapılan mitinglerin tersine İzmir Mitingi için Alevi Örgütleri arasında kısa süreli de olsa bir tartışma yaşandı. Tartışmanın özünü miting başvurusunu hangi örgütün yapacağı oluşturdu.

Alevi Bektaşi Federasyonunun İzmir’de miting kararı almasının ardından 16 Ocak 2011 tarihinde Ankara’da düzenlenen Alevi Kurultayında da benzer bir karar çıkmıştı. Ancak Alevi Kurultayının düzenleyicileri arasında Alevi Bektaşi Federasyonunun ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ile Alevi Kültür Derneklerinin olmaması kamuoyunda “İzmir mitingi için iki farklı girişim mi var?” sorusunu uyandırmıştı.

POSTNİŞİN ULUSOY DEVREYE GİRDİ

Bu kararla birlikte aynı tarih için hem ABF’nin hem de Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfının başvurusunun söz konusu olması üzerine Kurum temsilcilerinin Hacı Bektaş Veli Dergahı Postnişi Veliyettin Hürrem Ulusoy’la bir araya gelmesi kararlaştırılmıştı.

Sorun Ankara’da 10 Şubat 2011 Cuma günü yapılan toplantıda çözüldü.

Toplantıya Postnişin Veliyyettin Hürrem Ulusoy ve Dertli Divani Dede’nin gözetiminde, Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Selahattin Özel, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez katıldı.

Toplantıda, kurum başkanları düşüncelerini anlatarak ve Postnişin Ulusoy’a “ikrar verdiler”. (“yola” girenin, iradesini Postnişin’e teslim ettiği, bu yolda verdiği sözden dönmeyeceğini ifade etmesi anlamında kullanılır).

Toplantı sonunda bu mitingin “daha önce olduğu gibi ABF evsahipliği ve öncülüğünde diğer Alevi kurumlarının katılım ve desteğiyle yapılması” katılımcılar tarafından kararlaştırıldı.

6 MARTTA HEP BERABER

ABF Başkanı Ali Balkız bu durumu yazılı bir açıklama ile kamuoyuna duyurarak “Sonuçta Aleviler ‘sorunu’ kendi Yolu’nun gereklerine göre çözmüşlerdir. Başta Hacı Bektaş Veli Dergahı Postnişini Sayın Veliyettin Hürrem Ulusoy ve Dertli Divani Dede olmak üzere, toplantıya katılan kurum temsilcilerimize, gösterdikleri fedakarlık ve sorumluluk duygusu için şükranlarımı sunarım” dedi.

BİR OLALIM, İRİ OLALIM, DİRİ OALALIM!

Konu üzerine görüşlerine başvurduğumuz Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Sekreteri ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş, “sorunun bu şekilde çözülmesinden duyduğu memnuniyeti” dile getirdi. Bu tür etkinliklerin ABF öncülüğünde yapılmasının gelenek haline geldiğini belirten Gümüş, yaklaşık 2 ay önce ABF’de bu mitingin tartışıldığını ve kararının alındığını söyledi. Sıra şimdi yüzbinleri 6 mart 2011 tarihinde İzmir Gündoğdu meydanına yığmakta diyen Fevzi Gümüş bütün Alevileri ve demokratik kamuoyunu bu mitinge katılmaya çağırdı.

* Postnişin ne demektir?

Anadolu Alevilerinin büyük çoğunluğunun bağlı olduğu ve “Serçeşme” olarak kabul ettiği Hacı Bektaş Veli Dergâhının başındaki kişiye Postnişin denmektedir. Postnişin bütün ocakların ve kişilerin üstünde bir manevi temsiliyet ve söz hakkına sahiptir. Hacı Bektaş-ı Veli soyundan geldiğine inanılır. Günümüzde bu görevi Veliyettin Hürrem Ulusoy yerine getirmektedir.

DEMOKRAT HABER