Soma'da 301 işçinin öldüğü iş kazasınadab sonra ilçede avukatlarla birlikte darp edilen öğretmen Ayşe Gül Ersoy'a 'polise direndiği' gerekçesiyle verilen sürgün cezası, Manisa 2. İdare Mahkemesi'nce durdurulmuştu. Kararın ardından Ersoy, Soma Linyit Anadolu Lisesi'ne iade edildi.

İsmail Saymaz’ın Radikal’de yer alan haberine göre, Soma’da 13 Mayıs 2014'te meydana gelen ve yıl 301 işçinin can verdiği maden faciasının ardından, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ve bir grup avukat, 17 Mayıs’ta ilçeye gitti. Polisler tarafından takip edilen avukatlar darp edilerek gözaltına alındı.

Kendisi de Somalı ve bir madencinin torunu olan Soma Linyit Anadolu Lisesi Beden Eğitimi öğretmeni Ayşe Gül Ersoy, bu arbedenin ortasında kalan 12 yaşlarındaki bir çocuğu kurtarmak isterken, polis tarafından tartaklanarak gözaltına alınmış ve ÇHD’lilerle birlikte spor salonuna götürülmüştü.

Ersoy serbest bırakıldığı halde Manisa Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hakkında, “memura direnme ve kamu malına zarar”

iddialarıyla soruşturma açıldı. Soruşturma sonunda, “toplulukla hareket edip polise mukavemet ettiği” gerekçesiyle Devlet Memurları Kanunu’nun 125/B-d maddesi uyarınca kınama cezasına çarptırılan Ersoy, Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Kırkağaç Gelenbe Şair Eşref Ortaokulu’na sürüldü.

Ayşe Gül Ersoy’un bu karara karşı açtığı dava üzerine Manisa 2. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Kararda, kamera kayıtlarına ve tutanaklara göre Ersoy’un slogan attığına, polise direndiğini veya mala zarar verdiğine yönelik bir belirleme olmadığı belirtildi. Mahkeme, Eğitim-Sen Soma Şubesi Yönetim Kurulu üyesi olan Ersoy hakkındaki sürgün kararını "neden yönünden isabetsiz" bulmuştu. Kararda, “sendika binası önünde bulunan grupla polis arasında yaşanan kargaşa sırasında gözaltına alınmış olmasının davacının yer değişikliği ve atanmasının yeterli ve geçerli nedeni olamayacağı” belirtildi.

Ersoy bu karar üzerine dün Soma Linyit Anadolu Lisesi’ndeki görevine iade edildi.