Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında kentte son bir ayda yapılan operasyonda aralarında sanatçılarında olduğu 14 kişi gözaltına alınıp sevk edildikleri Mersin Sulh Ceza Hakimliği'nce adli kontrol tedbirleriyle serbest bırakıldı. Sanatçı Kadir Çat, Ali Bilen, 1.5 aylık hamile olup, bacağından engelli olan Sohbet Aslan, yüzde 73 zihinsel ve fiziksel engelli olup, psikolojik sorunları olan İlhan Yükkol, Hebun Yüksekbağ, Dilan Demir, Beritan Adıgüzel ve Cejna Saruhan ile 6 kişinin aralarında herhangi bir ilişki olmayıp, birbirinden bağımsız olmalarına rağmen haklarında soruşturma açıldı.
 
'İZİNLİ FAALİYET SUÇ SAYILDI'
 
14 kişinin kolluk, savcılık ve hakimlik aşamasında 2013 ila 2016 yılları arasında kentte yapılan etkinliklere katılmaları suç delili sayılarak, bu kişilere "örgüt üyesi olmak" iddiası yöneltildi. Bu 14 kişinin dosyasına savcılıkça kısıtlılık kararı getirilirken, savcılık soruşturması halen devam ediyor. Gözaltına alınıp, adli kontrol tedbiriyle serbest bırakılanlardan biri de Sanatçı Kadir Çat. Kolluk, savcı ve hakimlik aşamasında Çat'a 2013 ila 2016 yılları arasında yaptığı sanatsal faaliyetler suç olarak gösterildi. Çat'a "O dönemler MKM'de ne gibi faaliyetler yürüttünüz?" ve "Kobanê'ye gittiniz mi?" diye sorular yöneltildi. Çat ile birlikte bir kısım sanatçının Suruç Kaymakamlığı'nın izniyle Kobanê'ye gidip geldikten sonra Suruç Kültür Merkezi önünde davullarla çektikleri hatıra fotoğrafları soruldu. Fotoğraflar ve sanatsal faaliyetleri suç delili sayılarak, Çat'a "örgüt üyesi olmak" iddiası yöneltildi.
 
'KONSERDEN SONRA DAVA'
 
Muhalif bir Kürt sanatçı olduğu için sürekli baskı ve gözaltılara maruz kaldığını ifade eden Çat, her eser, program ve konserden sonra hakkında soruşturma açıldığını dile getirdi. Gözaltına alınanların birbirinden bağımsız kişiler olup, geçmiş dönemlere ait olaylar üzerinden haklarında soruşturma açıldığını söyleyen Çat, gözaltına alınmasının temel sebebinin eserleri ve klipleri olduğunu aktardı. Çat, "Sürekli saldırı altında olan sadece ben ve çalışmalarım değil, topyekûn örgütlü Kürt sanatçılarıdır" dedi. Çat, soruşturmada kendisine "O dönemler MKM'de ne gibi faaliyetler yürüttünüz?" "Kobanê'ye gittiniz mi?" diye sorular ile bir kısım sanatçı arkadaşlarıyla Suruç Kaymakamlığı'nın izniyle Kobanê'ye gidip gelmelerine dair fotoğrafların kendisine gösterilip, "örgüt üyesi olmak" iddiasının kendisine yöneltildiğini anlattı.
 
'FOTOĞRAFLARI PAYLAŞMAMIZ SUÇ'
 
Çat, "Tıpkı Suruç'tan Kobanê'ye oyuncak götüren gençler gibi bizde Suruç Kaymakamı'ndan izin alarak savaş sürecinde üzerine bombalar düşen Kobanê Baqî Xido Kültür Merkezine götürdüğümüz müzik enstrümanlariydi. Kobanê'den çıkarken savaşın talan ettiği şehri ve savaşın kirliliğini açığa çıkaran yerde resimler çekip bunu paylaşmamız bile örgütsel suç olmuş. Tekrardan söylüyorum bizler bu ülkenin sanatçıları ve aydınları bu ülkenin barışından vazgeçmeyiz. Sanat susmayacak, nerede ve nasıl bir durumda olursak olalım; barış ve özgürlük şarkılarımızı dile getireceğiz" diye konuştu.

Kaynak: MA