Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya gelen 28 engelli derneğine bağlı yüzlerce engelli Atatürk Anıtı önünde saygı duruşu, çelenk sunumu yaptı, İstiklal Marşı okudu. Bu sırada siyasi partiler adına tören sırasında çelenk konulamayacağı söylenince Vatan Partisi adına gelenler tepki gösterdi. Vatan partisi çelengi tören sonunda koyabildi.


Engelliler ardından basın açıklamasıının yapılacağı Konak Meydanı’na elllerinde bastonlar ve tekerlekli sandalyelerle yürüyüşe geçti. Alanda önlem alan sivil polisler engellilerden araç trafiğini aksatacağı gerekçesiyle sahildeki bisiklet yolu ya da kaldırımdan yürümesini istedi. Engeliler kaldırımda yürümekte zorluğunda dolayı polisin yönlendirmesini kabul etmeyerek “Yılda bir kez sesimizi duyuracağız. Bu nedenle biz yoldan yürümek istiyoruz” dedi. Sivil Polisler kol kola girerek engellilerin önünde barikat oluşturdu, yaptıklarının suç olduğunu söyledi. Engeliler polisin kurduğu barikatı aşarak yürümeye devam etti.

AYRIMCILIK DEĞİL, EŞİTLİK İSTİYORUZ

İlk polis engelini aşan engeliler “Ayrımcılık Değil Eşitlik İstiyoruz”, “Engelli, Engeliler Yasasını istemiyoruz”, “İş, Eğitim Sosyal Güvenlik”, “Engeliler Yürüyor Hakkını Arıyor”, “Engelliler Burada Sosyal Devlet Nerede”, “Yasalar Rafta Hükümet Lafta” sloganı ve dövizleri ile yürüşe devam etmeye çalıştı. Engeliler yolda ikinci polis engeli ile karşılaştı. Engelilerle polis arasında sözlü tartışmalar yaşandı. Polisin engelini ikinci kez aşan engelilere daha sonra Konak’taki Başbakanlık binası önünde açıklama yapamayacakları uyarısı geldi.

Engelliler de basın açıklaması metnini Büyükşehir Belediyesi önünde okudu. Açıklamayı okuyan ortopedik engelli Mahir Işık şunları söyledi:

“Engelliler yasası yürürlüğe girmesinin üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen yasanın gerekleri yerine getirilmedi. 1.500 kamu binasının 1.497’sine erişemediğimiz için, kentler, açık alanlar, konutlar ve toplu taşım araçları planlanırken engelliler yok sayıldığı için, ülkemizdeki engelli nüfusunun yüzde 90’ndan fazlası eğitim ve istihdam olanaklarından yoksun olduğu için, seçme ve seçilme hakkını kullanamadığımız için, toplumsal yaşama katılamadığımız için buradayız. Biz tüm engelliler ve aileleri olarak hiç bir ayrımcılığa uğramadan, insan onuruna yaraşır, adil ve eşit bir yaşam istiyoruz.”