Hatay Dörtyol Emniyet Müdürlüğü'nde geçen hafta Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu'nun oğlu İstemi Kağan Türkoğlu ve AKP Hatay Gençlik Kolları Başkanı Ömer Uzun'un polisleri teşhis görüntüleriyle ilgili olarak Polis Akademisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Bedri Eryılmaz'la konuştuk.

Prof. Dr. Eryılmaz, bianet'e yaptığı değerlendirmede suçlama durumunda polislerin de teşhis edilebileceğini ancak bunun usulüne uygun olarak yapılması gerektiğini söyledi.

"AKP'li bir milletvekilin oğlu veya AKP Gençlik Kolları Başkanı değil de sıradan biri polisin kötü muamelesine maruz kalsa, aynı şekilde teşhis edebilme şansına sahip olur muydu?" şeklindeki sorumuzu da yanıtlayan Prof. Dr. Eryılmaz, savcılığa gidilip suç duyurusunda bulunulduktan sonra savcı gözetiminde usulüne uygun şekilde teşhis yapılabileceğini ifade etti.

TEŞHİSİN USULÜ
Prof. Dr. Erylmaz, polisin de aynı vatandaş gibi suç işlediğinin düşünüldüğü durumlarda teşhis ettirilebileceğini söyledi ve Hatay'da yaşanan olayda usul sorunu olduğunu belirtti.

"Öncelikle fiziksel özellikleriyle ilgili tanımlama yaptırılır. Kişi bilebildiği kadarıyla tanımlama yapar."
"Önce fotoğraf üzerinde teşhis yapılır. Kişi fotoğraftan tanıyamazsa özel odada görünmeyecek şekilde teşhis yapılır. Teşhis ettirilen kişilerle teşhis eden kişinin kesinlikle birbirlerini görmemesi gerekir."

"Birden fazla kez teşhis yaptırılır. Teşhis edilen kişiler birkaç kez yer değiştirilir. Ayrıca polislerin üniforması çıkartılarak, arasına halktan kişiler de dahil edilir."
"Sıradan bir vatandaş olarak polisin kötü muamelesine maruz kalırsanız ve polisin kim olduğunu bilmiyorsanız, 'Teşhis edebilirim' diye dilekçe vereceksiniz."
"Teşhis işlemi karakol amirinin veya komiserin onayı ile değil de cumhuriyet savcısının onayı ile yapılabilir. Savcı 'teşhis yapılabilir' diye karar verirse, teşhis edilen polislerin teşhis eden vatandaşı göremeyeceği bir odaya konularak işlemin burada yapılması gerekir."
"Bu olayda cumhuriyet savcısının bilgisi olup olmadığını bilmiyoruz. Ancak bilgisi dahilinde yapılıyorsa o zaman usule müdahale etmesi gerekirdi." (Bianet)