22 Aralık’ta gece saat 22.00 sıralarında Diyarbakır'ın Sur ilçesine bağlı Alipaşa Mahallesi'nde bulunan Meryem Ana Kilise sokağında "dur" ihtarına uymadığı gerekçesiyle Özgür Arda (30) isimli kişi, polisler tarafından sırtından vurulmuş ve yaşamını yitirmişti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi'ne hukuki yardım talebiyle başvuruda bulunan baba Mehmet Arda, görgü tanıklarının anlatımlarından yola çıkarak, çocuğunu 'hedef gözeterek' öldürdüğü iddia edilen polisler hakkında suç duyurusunda bulunacağını belirtti.

Baba Arda ile birlikte geldiği İHD Diyarbakır Şubesine başvuruda bulunarak, vurulma olayına ilişkin saniye saniye yaşadığı tanıklığı paylaşan ve güvenlik nedeni ile isminin açıklamasını istemeyen bir görgü tanığı ise şöyle konuştu:

"POLİS ATEŞ ETTİ, SONRA ÖZGÜR'ÜN YANINA GELDİ, AYAĞINI GÖĞSÜNE BASTIRDI"

"Ben, Özgür ve birkaç arkadaşım kilise sokağında durmuş konuşuyorduk. Üzerinde ‘T1’ yazan panzer şeklindeki bir polis aracı geldi. 50-0 metre mesafede cadde üzerinde bir yerde durdu. İçinden üç sivil polis inip bize doğru geldiler. Bizden kimlik sordular. Ben elimi cebime attığım sırada Özgür niye yaptı bilmiyorum, polislerden yüzünü çevirdi. Ancak kaçma falan yoktu. Kaçmadı. Polislerden yüzünü çevirir çevirmez, polislerden biri silahını çekip 3-4 metre mesafeden Özgür’ün sırtına sıktı. Tek atışla Özgür’ü sırtından vurdu. Silah sıkan polis daha sonra, sırt üstü yere düşen Özgür’ün yanına geldi ve ayağını göğsüne koyarak yaklaşmamıza izin vermedi. Ambulanlar yaklaşık 15-20 dakika sonra geldi. Ancak doktorların müdahale etmesine bir süre izin vermediler."

İHD Diyarbakır Şubesi Başkanı Raci Bilici, yargısız infaz olaylarının ve hak ihlallerinin son dönemlerde giderek artış gösterdiğine dikkat çekerek, konuya ilişkin yarın (25 Aralık) saat 13:00’te, Şube binasında aile ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyeceklerini belirtti.