Kazlıçeşme’deki Newroz gösterilerinde bir ölüm haberi geldi. BDP İstanbul İl yöneticilerinin verdiği bilgiye göre, polisin attığı gaz bombası sonucu başından yararlanan BDP Arnavutköy İlçe Yöneticisi Hacı Zengin kaldırıldığı Arnavutköy Devlet Hastanesi’nde yaşamını yitirdi. BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak da twitter hesabından geçtiği mesajında polisin saldırısı sonucu Zengin’in hayatını kaybettiğini duyurdu.

 

BDP Eş Başkan Yardımcısı Filiz Koçali, Zengin'in Kazlıçeşme'den yarı baygın halde götürüldüğü evinde öldüğünü söyledi.

 

Cenaze evinde olan BDP Eş Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş bianet'e olayı şöyle anlattı:

"Şu an evdeyiz. Olay sırasında Zengin'in yanında olan yeğeni, kutlamalar sırasında Zengin'in darp edildiğini aktardı. Daha sonra solunum yollarından rahatsız olan Zengin, atılan gaz bombalarının etkisiyle fenalaşmış. Yeğeni, Zengin'i Arnavutköy'deki evine götürmüş. Zengin kalp krizi geçirmiş ve hastaneye kaldırılmış. Henüz otopsi yapılmadı ancak doktorundan aldığımız ilk bilgilere göre Zengin'in ölüm nedeni kalp krizi ve solunum rahatsızlığı."

 

Ölüm haberini alan BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak ile aralarında Sırrı Sakık, Sebahat Tuncel, Özden Uçar, Hüsamettin Zenderlioğlu'nun da bulunduğu milletvekili ve çok sayıda partili hastaneye geldi.

 

Darp edildiğini söylemiş

Zengin'in ailesiyle görüşen Gültan Kışanak ve Sırrı Sakık çıkışta basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

 

Zengin'in Topkapı minibüs duraklarının olduğu mevkide yoğun gaza maruz kaldığını söyleyen Kışanak şöyle konuştu: "Bu saldırıdan sonra herkes dağılmış. Yakınları 15 dakika sonra minibüs duraklarının olduğu yerde bulmuşlar. Bulduklarında nefes almakta zorlanıyormuş. Aynı zamanda darp edildiğini, arkadan vurduklarını söylemiş. Yakınları evine Arnavutköy'e getirmiş.

 

Bir süre sonra rahatsızlanıp, hastaneye kaldırmışlar ve hayatını kaybetmiş. Umuyoruz otopside gerçekten ölüm nedeni doğru bir şekilde belirtilir. Herkes biliyor ki arkadaşımız polisin yoğun gazı ve darp sonucu yaşamını yitirmiştir. Ölüme sebebiyet veren şey, yoğun gaza maruz kalmasıdır. Aslında gaz bombalarının ne kadar ölümcül olduğunu biliyoruz. Her yıl ülkede birkaç kişi polisin kullandığı yoğun gaz bombası sonucu yaşamını yitiriyor."

 

Gaz bombalarının öldürücü bir silah olduğunu söyleyen Kışanak, "Bu silahları savunmasız insanlar üzerinde her gün deniyorlar. Ben bedduamı tekrarlıyorum. Halkın bayramına göz dikenler gün yüzü görmesinler. Bu saldırı talimatını verenler, ölüme sebebiyet verenler, hastanedeki yaralılardan sorumlu olanlar, Başbakan ve İçişleri Bakanı hesabını verecek. Baskıyla zulümle iktidar kurmak isteyenler bu zulmün altında kalacaklar, tüm diktatörler gibi" dedi.

 

Hacı Zengin'in cenazesi hastanedeki işlemlerinin ardından otopsi için Yenibosna'daki Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı. Zengin'in asıl ölüm nedeni otopsinin ardından ortaya çıkacak.

 

KARAGÜMRÜK’TE SALDIRDI

Fatih İlçesi Karagümrük Caddesi’nde bir araya gelen Van’ın Erciş İlçesi’ne kayıtlı Adem Aytış, Fırat Aytış, Ömer Aytış ve Mehmet Aytış adlı kişiler sivil giyimli bir grubun saldırısına maruz kaldı. Sivil giyimli bir kişinin “Sizi öldüreceğiz, vurun bunlara” şeklindeki çağrısı üzerine toplanan yaklaşık 20 kişinin bıçaklı ve sopalı saldırısına maruz kalan 4 kişi, çeşitli yerlerinden yaralandı. Samatya Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Fırat Aytış’ın bacağından ve yüzünden bıçakla yaralandığı, beyin kanaması şüphesiyle bir gün müşahede altında kalacağı, diğer yaralananların ise yapılan ilk müdahalenin ardından taburcu edildiği öğrenildi.

 

ÇOK SAYIDA YARALI VAR

Kazlıçeşme Meydanı yakınlarında polisin gaz bombalı müdahaleleri sonucu çeşitli yerlerinden yaralanan Serhat Aysal, Ali Deyin ve Zana Erdoğmuş adlı kişilerin Bağcılar Devlet Hastanesi’nde, Latif Migran, Ercan Şimşek ve Zafer Erol adlı kişilerin Kazlıçeşme Ermeni Hastanesi’nde tedavi altına alındığı bildirildi. Latif Migran’ın durumu ağır olduğu belirtildi. Polisin attığı gaz bombasının kafasına isabet etmesi sonucu ağır yaralanan ve polislerin coplu müdahalesine maruz kalan Abdullah Afpar adlı kişinin de Fatih Medikal Park Hastanesi’ne kaldırıldığı öğrenildi. Yaklaşık 4 saatlik bekleyişin ardından gelen ambulans ile Afpar’ın İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırıldığı, ardından Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edileceği öğrenildi. Yaralıların tamamı polisin attığı gaz bombası ve kurşunla kaynaklı olduğu belirtiliyor.

 

”DOKTOR HASTAYI TERK EDİP GİTTİ“

Medikal Park Hastanesi’ne gelen BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, yaralı Afpar’ın yaklaşık 4 saat bekletilmesine tepki gösterdi. Afpar’ın durumundan İstanbul Valiliği ve devlet kurumlarının sorumlu olduğunu belirten Önder, “Hastanın kim olduğunu öğrenince ambulans gönderilmiyor, doktor hastayı terk edip gidiyor. Hastaya bir şey olursa sorumlusu ilin valisi ve devlet kurumlarıdır” dedi. Hastane görevlilerinin muhabirlerimizin çekim yapmasına izin vermemesine tepki gösteren Önder, “Basına müdahale edeceğinize hastayla ilgilenin” dedi.

 

Yaralı sayısının artmasından endişe edilirken, İstanbul genelinde 150′ye yakın kişinin gözaltına alındığı belirtiliyor. BDP’li milletvekilleri hastanelerdeki yaralıları ziyaret ediyor. Çok sayıda yaralı var.



İstanbul bugün Newroz’u kutlamak isteyen halka karşı polisin terörüne sahne olurken, birçok yerde halk hem polisle çatıştı hem de bulundukları yerde Newroz’u kutlamaya devam ediyor. Zeytinburnu Beş Telsizler’de bir araya gelen bir grup halaylar çekerek Newroz’u kutladı. Buradaki kutlamaya katılan BDP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel, polis terörünü kınadı, İstanbul’un her yerinin direniş alanı olduğunu söyledi. Tuncel, "AKP polisi bizi her gördüğü yerde copla, gaz bombalarıyla saldırıyor. AKP Hükümetine sesleniyoruz, gazınız, copunuz bizi durduramayacak. Bugün İstanbul'un her yeri direniş yeridir, her yer Newroz'dur. Diyarbakır'da halkımız barikatları yıkmıştır. 1 milyon kişi kutlama yapıyor" dedi.