Polis laboratuvarı, Gazi mahallesinde iki gencin öldürülmesi sonrası hazırladığı raporunda, kurşunların hangi silahtan çıktığının tespit edilemeyeceğini bildirdi.

İstanbul’un Sultangazi ilçesindeki mahallede 14 Nisan’da polis ‘Dur’ ihtarına uymadığı gerekçesiyle bir araca ateş etmiş, araçtaki beş kişiden ikisi hayatını kaybederken biri ağır üç kişi de yaralanmıştı. 
Olayla ilgili soruşturma sürerken polisin hazırladığı rapor tartışma yaratttı.

Cumhuriyet’ten Zehra Özdilek’in haberine göre İstanbul Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürlüğü, bir mermi çekirdeği parçası, dokuz mermi çekirdeği gömlek parçası, dokuz adet nüve ve bir metal parça hakkında rapor hazırladı.

Raporda, bazı delilerin incelenmeye uygun olmadığı belirtilerek şöyle dendi: “ (…) Çarpma, sürtünme ve kopmadan mütevellit üzerinde bulunan teşhis ve tespite elverişli nitelikteki karakteristik izleri yitirdiği görülmüş olup, bu nedenle söz konusu parça üzerinde hangi silahtan atıldığı ya da silahlardan atıldıkları yönünde bir inceleme yapılması mümkün değildir.”

‘İz yok’

Raporda, mermi çekirdeği gömleği altında yer alan ve mermi çekirdeğinin delici gücünü arttıran bir unsur olduğu belirtilen nüvelerin, üzerilerinde atıldıkları silah veya silahlara ait tespit ve teşhise elverişli karakteristik iz barındırmadıkları kaydedildi.

Raporda, anılan gerekçelerle delil niteliğindeki dokuz nüve üzerinde mukayeseli inceleme yapılamayacağı ifade edildi.

‘Sorumluluğu ortadan kaldırmaz’

Hayatlarını kaybeden Barış Kerem ve Oğuz Erkul’un ailelerinin avukatı Meral Hanbayat, raporun hukuki olarak şüpheli polisler lehine bir değişikliğe yol açmayacağını belirterek şunları kaydetti: “Mermi çekirdekleri ve mevcut silahlarla eşleşme yapmışlar ama çekirdekler deforme olduğu için incelenememiştir.

Deforme olunca tespit edilemiyor. Bu sonuç bizim açımızdan şunu değiştirmez; herhangi bir silahla eşleşme yapılamamış olması oradaki polislerin sorumluluğunu ortadan kaldırmaz, tam tersine olay yerinde bulunan her bir polis kasten öldürme suçunun failidir. Dolayısıyla o suçtan yargılanmaları ve tutuklanmaları gerekir. Rapor, suçun hukuki nitelenmesini etkilemiyor.”