Yargıtay'ın bozma kararının ardından yerel mahkeme kız arkadaşıyla gezen genci önce sokakta, sonra araçta döven üç polise işkence suçundan ceza verdi. Ceza onaylanırsa polisler cezaevine girecek.

İstanbul Dolapdere’de suça itilen çocuklara ilişkin sanatsal faaliyetler yürüten M.B., 17 Temmuz 2008’de kız arkadaşıyla birlikte yürürken, kendisine “Gel lan buraya” diyen Alper Yüksel adlı polise “Bana böyle hitap edemezsiniz” diye karşılık verdi. M.B.’nin iddiasına göre Yüksel, yakasından tutarak kendisini darp etti.

Polis Yüksel’e göre ise M.B. tekme atmıştı. Arbedenin büyümesi üzerine Murat Ponçaklı ve Muhammet Gişi adlı iki polis daha koşarak geldi ve coplarıyla M.B.’ye vurdu. Ponçaklı’nın copu M.B.’nin başına indi. Bir süre sokakta darp edilen M.B., kelepçelenerek polis aracına bindirildi. Yaklaşık 25 dakika boyunca Taksim ve Beyoğlu çevresinde dolaştırılan M.B., araçta da dövüldü. Gözü şişen M.B.’ye, “Beni hastaneye götürün” demesine rağmen bir birahaneden alınan buzla tedavi yapılmak istendi. Yırtılan tişörtünün yerine yenisi alındı. Hakkında gözaltı işlemi yapılmayan M.B., bir otelin önünde bırakıldı.

Serbest kalan M.B., iki gün tedavi gördü. İddiasına göre Ponçaklı, M.B.’ye telefonda küfrederek, şikayetçi olmamasını istedi. M.B. üç polis hakkında suç duyurusunda bulunurken, kendisine vurmayıp arkadaşlarını uyaran polis İsmail Yılmaz’dan şikayetçi olmadı. Dört polis hakkında Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 94. maddesi gereğince ‘işkence’ iddiasıyla İstanbul 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. 

Yargılama sonunda ‘yaralama ve hürriyeti tahdit’ suçlarından ceza alan üç polis hakkındaki kararı, Yargıtay “İşkenceden ceza verin” diyerek, bozmuştu.

İsmail Saymaz'ın Radikal'de yer alan haberine göre Yerel mahkeme, Yargıtay 8. Ceza Dairesi’nin kararına uydu ve üç polise Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 94. maddesinde düzenlenen ‘işkence’ suçundan ikişer yıl altışar ay, bu suçu bildirmeyen dördüncü polise de ‘suçu bildirmeme’ suçundan beş ay hapis cezası verildi. Üç polise verilen ceza, ertelenmediği gibi para cezasına da çevrilmedi. Ceza onaylandığı takdirde polisler cezaevine girecek.