Cumartesi Anneleri/İnsanları 414. kez buluştukları Galatasaray Meydanı’nda 18 yıl önce kaybedilen Cüneyt Aydınlar'ın akıbetini sordu.

İHD İstanbul Şubesi Kayıplara Karşı Komisyon adına açıklama yapan Nimet Tanrıkulu, 18 yıl önce Dargeçit'te gözaltına alınarak kaybedilen 7 kişiden biri olan Mehmet Emin Aslan'ın kemiklerinin bulunduğunu açıkladı.

'DEVLETİN YALANI AÇIĞA ÇIKARTILDI'

Tanrıkulu, "Ailelerin ve İHD'nin ısrarlı arayışı sonucunda 17-25 Şubat tarihleri arasında Dargeçit/Boğazköyünde yapılan kazılarda ölüm kuyularından çıkartılan yanmış kafatası ve kemiklerden birinin Mehmet Emin Aslan'a ait olduğu Adli Tıp Kurumu raporu ile kesinleşti. Devletin yalanı 18 yıl sonra İHD Mardin Şubesi tarafından açığa çıkartıldı" dedi.

KAN İÇİNDE, BİR AYAĞI KIRIK...

Bugünkü eylemde 19 yıldır kayıp olan Cüneyt Aydınlar'ın dosyası da açıklandı. İstanbul Üniversitesi öğrencisi olan Aydınlar, 1994 yılının Şubat ayında Bakırköy'de Ömür otobüs durağında gözaltına alınarak Gayrettepe Siyasi Şube'ye götürüldü. Şubede onu soran ailesine ve İHD avukatlarına "Yer göstermeye götürdük, elimizden kaçtı, kayıplara karıştı" denildi. Çok sayıda kişi tanıklık yaparak Aydınlar'ın ağır işkence gördüğünü ve "Ölmeye hazır mısın, ölmeye gidiyorsun" diyen polisler tarafından sürüklenerek hücreden götürüldüğünü söyledi.

28 Şubat 1994 günü polislerin "Yer göstermeye götürmüştük" dedikleri Beyoğlu Kadirler Yokuşu'ndaki mahalle halkı, 30 kadar polis eşliğinde getirilen Cüneyt Aydınlar'ın elleri kelepçeli, kan içinde, bir ayağı kırık ve yürüyemez halde olduğunu söyledi.

Ailenin ve İHD'nin girişimleri sonuçsuz kalırken, polisler de beraat ettirildi.

Bugünkü açıklamada, Aydınlar'ın ölümünden "Başkomiser Ahmet Erkut, polisler Doğan Özdemir, Mehmet Yalın, Ali Çinal başta olmak üzere İstanbul Emniyet Personel Şube Müdürlüğü'nde isimleri kayıtlı, Terörle Mücadele Şubesi'ndeki 3 No'lu TİM'de çalışanlar"ın sorumlu olduğu belirtildi.

'BABA SENİN ELİNDE HİÇ BİR KÜRDÜN KANI VAR MI?'

Aydınlar ailesi adına söz alan Recep Aydınlar, "414 haftadır buradayız. Burası vahşetin resmidir" dedi. Cüneyt Aydınlar'ın işkenceyle öldürülmesinin tanıkları olduğuna dikkat çeken Aydınlar, "İşkence nedeniyle bir su bardağını bile tutamayacak haldeydi" diye konuştu.

Polis çocuklarına seslenen Aydınlar, şöyle konuştu: "Babanıza sorun, 'Baba senin elinde hiç bir Kürdün kanı var mı?', 'Baba sen hiç bir Kürdü öldürdün mü?'. Polis teşkilatına soruyorum, 1990'lı yıllardaki arşivlerinizi açacak mısınız? Madem barış süreci, o arşivleri açın, mezar yerlerini gösterin. Bizlerden özür dileyin. Barışın tohumları temiz atılmalı, barış için yüzleşmek gerek."

'ARTIK MEZARLARIMIZIN ÜZERİNDEN KALKIN'

Eylemde söz alan kayıp Murat Yıldız'ın annesi Hanife Yıldız, Berfo Ana'nın ölümünü hatırlattı, "Kemikleri sızlayacak. Başbakan bir söz verdi ve tutmadı" dedi.

Kayıp Nurettin Yedigöl'ün kardeşi Muzaffer Yedigöl ise barış için geçmişle yüzleşmenin şart olduğunu vurguladı, "Siyasi iktidara sesleniyoruz, artık mezarlarımızın üzerinden kalkın" diye konuştu. (ANF)