Gezi Parkı eylemleri sırasında polisin attığı gaz fişeğiyle vurularak hayatını kaybeden Berkin Elvan ile ilgili soruşturma üç ay savcısız kaldı, iddianame hala yok.

Berkin Elvan polisin attığı gaz fişeğiyle vurulalı 460 gün oldu, sorumlu polislerin kimliği halen belirlenmedi, olayla ilgili dava açılmadı. Ölümüyle ilgili soruşturmanın savcısı başka kente atanınca, makamı üç ay boş kaldı.

İfade veren polislerden birisi ise, "Ben gaz kapsülünü kontrolsüz atıyordum, kast gütmüyordum ama insanlara çarparak yaralayıp öldürecekse de bunu umursamıyordum” dedi.

Bianet'ten Ayça Söylemez'in haberine göre, soruşturmada hiçbir işlem yapılmamasına tepki gösteren Elvan ailesi bugün tekrar savcılığa başvurdu, sorumluların yargı önüne çıkarılmasını istedi.

Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın yeni makamına atanmasının ardından Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan ve avukatı Evrim Deniz Karatana bugün savcılığa başvurdu.

Dilekçede neden halen iddianame hazırlanıp dava açılmadığını soruldu. Dilekçede ayrıca şu ifadelere yer verildi:

“25 Haziran 2013’te yaptığımız suç duyurusu ile başlayan soruşturmada yaklaşık bir yıl sonra, 5 Mayıs 2014 tarihinde bilirkişi raporu ile suçun failleri tespit edildi.

8 Mayıs 2014’te Savcılığınıza sunduğumuz dilekçe ile ayrıntılı değerlendirmeler ve talepler ile öncelikli olarak eşkalleri tespit edilen faillerin, İstanbul Valiliği İl Emniyet Müdürlüğü’ne sorularak kimliklerinin tespitini istedik.”

“Söz konusu dilekçemizin ardından Savcılıkça herhangi bir işlem yapılmadığı gibi, dosya Savcısı Faruk Bildirici 12 Haziran 2014’teki HSYK kararnamesi ile Antalya Hakimliği’ne atandı. O tarihten bu yana, üç aydır dosyada hiçbir işlem yapılmadı.”

Dilekçedeki taleplerimizin ivedilikle yerine getirilerek, soruşturmanın tamamlanması ve şüpheliler hakkında kamu davası açılması gerekiyor. Savcılığınızın derhal Bilirkişi Raporu ve Görev Emirleriyle sabitlenmiş şüpheli eşkallerini Emniyet Müdürlüğü’ne göndererek açık kimliklerinin dosyaya celbini talep etmesi zorunludur.”

Avukat Karatana’nın savcılığa Mayıs ayında verdiği ancak işleme konmayan dilekçedeki talepler ise şöyle:

“Tanık beyanları, hastane epikriz raporları ve otopsi tutanağının açıkça gösterdiği gibi maktul Berkin Elvan; Emniyet Genel Müdürlüğü envanterinde bulunan ve İstanbul Valiliği İl Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’ne bağlı polis memurları tarafından kullanılan ZET silahından çıkan gaz kapsülü ile başından vurularak 269 gün süren koma halinin ardından yaşamını yitirmiştir. Dört polis memurundan oluşan fail grubunda, bir adet grubu sevk ve idare eden Komiser Yardımcısı, bir adet silah kullanan personele fişek temin eden polis memuru, iki adet gaz silahı (ZET) kullanan polis memuru bulunmaktadır.”

Dilekçede, eşkali tespit edilen polislerden birinin ifadesi de yer aldı. Gaz fişeği atan polis “Ben gaz kapsülünü kontrolsüz atıyordum, bir insana çarparak yaralayabilir yahut öldürebilir, bunun için hedef almıyordum, özel bir gayret veya kast gütmüyordum ama insanlara çarparak yaralayıp öldürecekse de bunu umursamıyordum” dedi.