Şırnak’ın Cizre ilçesinde 4'ü çocuk 6 kişinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan olaylar sırasında görülen 'plakasız akrepler' şimdi de Diyarbakır sokaklarında görülmeye başlandı. İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, akrep ve TOMA'ların uzun süredir hem mahallelere hem de merkezi yerlere konumlandırıldığını, bir süredir kendilerinin de plakasız zırhlı araçları fark ettiklerini söyledi.

Diyarbakır sokaklarında bir süredir polise ait 'akrep' adı verilen zırhlı araçların plakasız dolaşmaya başladığı belirtildi. Plakasız akrepler 6-8 Ekim Kobani eylemleri süresince ve en son geçtiğimiz aylarda Cizre’de 4’üçocuk 6 kişinin yaşamını yitirdiği olaylar sırasında görülmüş ve büyük tepki çekmişti.

Plakasız polis araçlarının, toplumsal olaylarda güvenlik kuvvetlerinin suça karışması durumunda faillerin bulunmasını zorlaştırdığını söyleyen hukukçular ve insan hakları savunucuları uygulamaya tepkili.

Hasan Akbaş'ın Evrensel gazetesinde yer alan haberine göre, Diyarbakır’da ve Bölge illerinde, sokaklarda devriye olarak gezen Akreplerin ön ve yan camlarında korumaların olması aracı kullanan kişiyi görmeye olanak vermiyor. Üstelik araçlarda herhangi bir numaralandırma da yok.

FAİLİN BULUNMASI ZORLAŞTIRILIYOR

Plakasız akrepler, daha önce 6-8 Ekim Kobanê olaylarında ve Cizre’de boy göstermiş, akreplerden atılan gaz fişekleri ve sıkılan kurşunlarla aralarında çocukların da bulunduğu birçok kişi yaşamını yitirmişti. Araçların plakasız olması nedeniyle ölümlere neden olan saldırıların failleri de belirlenememişti. Yaşananlara ilişkin bölge baroları bir rapor hazırlayarak bu durumun vahametine dikkat çekmişti. Hukukçular, plakasız Akreplerin failin bulunmasının zorlaştırılması anlamına geldiğini ifade etmişti. Tepkiler sonucu devletin ilgili kurumlarınca plakaların ‘Atılan taşlar nedeniyle düştüğü’ savunması yapılmış, kağıt plakalarla sorunun giderildiği öne sürülmüştü.

KAYGILARI ARTTIRIYOR

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, Akrep ve TOMA’ların uzun süredir hem mahallelere hem de merkezi yerlere konumlandırıldığını, bir süredir kendilerinin de plakasız zırhlı araçları fark ettiklerini söyledi. Bu şekilde ‘Olağanüstü bir durum varmış’ gibi bir görüntü çizildiğini vurgulayan Bilici, “Bu yaklaşım hem usule hem de sürece uygun değil” dedi.

“Bir çözüm sürecinden bahsediliyorsa kolluğun buna uygun hareket etmesi gerek” diyen Bilici, Bölgenin birçok kentindeki bu uygulamanın halkı kaygılandırdığını söyledi. Bu görüntülerin barış havası yerine kaygı verici bir ortam yarattığını söyleyen Bilici, İmralı Heyeti ve Hükümet yetkililerinin sürece ilişkin ortak açıklama yaptığı bir dönemde bu tutumdan vazgeçilmesi gerektiğini dile getirerek, hükümeti gereken önlemleri almaya çağırdı.