Adli Tıp Kurumu'nun "Cezaevinde kalamaz" raporuna rağmen, TEM'in "Serbest bırakılırsa PKK propagandası olur" dediği, ağır hasta tutuklu Ramazan Özalp'ın durumu ağır. Rapor için Metris Cezaevi'nde bekletilen Özalp, durumunun ağırlaşması üzerine acilen hastaneye kaldırılmıştı.

1993 yılında Şırnak'ın İdil ilçesine bağlı Dirsekli köyünde, camide namaz kıldığı sırada askerler tarafından gözaltına alınan 7 çocuk babası Ramazan Özalp, müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Özalp, tutulduğu Midyat Cezaevi'nde aniden rahatsızlandı. Mardin Devlet Hastanesi'nde yapılan tetkiklerde Özalp'ın beyninde tümör olduğu ortaya çıktı. Tümörün alınması için ameliyat edilen Özalp, ameliyatın ardından felç oldu ve vücudunun sol tarafını bir daha kullanamadı. Ameliyatla alınan tümörün kontrollerde tekrar büyümeye başladığını saptayan doktorlar, 2. ameliyatın tam teşekküllü bir hastanede yapılmasını isteyince, Özalp tedavi edileceği gerekçesi ile Urfa E Tipi Cezaevi'ne nakledildi.

Urfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapılan kontroller sonucu hazırlanan heyet raporunda, "Hastalık süreklidir. Sakatlık bırakmıştır. Kocama hali niteliğindedir. Takip ve tedavi gerektirmektedir" denildi. Ancak, Urfa Cezaevi'nde 3 ay kalan felçli ve yatalak olan Özalp, tedavi edilmek yerine, "isyan çıkardığı" gerekçesiyle Amasya Cezaevi'ne sürgün edildi.

Özalp daha sonra Adli Tıp Kurumu raporu için, İstanbul Metris Cezaevi'ne sevk edildi. ATK, Özalp için, "Cezaevinde kalamaz" raporu verdi.

TEM'E GÖRE BIRAKILIRSA ÖRGÜT PROPAGANDASI OLUR!

Ancak, Ceza İnfaz Yasası'na göre, hasta tutukluların tahliyesi için ATK raporu yetmiyor. Terörle Mücadele Şubesi'nden de "Toplum güvenliği için tehlikeli değildir" raporunun gelmesi gerekiyor.

İdil Emniyet Müdürlüğü'nden "Şahsın bizzat kendisinin toplum güvenliği açısından bir tehlike teşkil etmediği ancak, serbest bırakılması halinde bunun örgüt tarafından propaganda aracı olarak kullanılabileceği ve infazın ertelenmesi halinde farklı siyasi görüşlere sahip vatandaşlar veya vatandaşlar ile güvenlik güçleri arasında gerginlik ve çatışmalara yol açabileceği" yönünde rapor gönderildi.

Bakırköy İnfaz Savcılığı, siyasi polisin bu raporu üzerine, ağır hasta tutuklu Özalp'in cezaevinde kalması gerektiği yönünde karar verdi.

Yasaya göre, 6 ayda bir rapor sürecinin yapılması gerekiyor. Özalp, yeni bir rapor için Metris Cezaevi'nde bekletilirken, durumu ağırlaştı ve önceki gün hastaneye kaldırıldı.

İHD İstanbul Şube Sekreteri Gülizar Tuncer, Özalp'in durumunun çok ağır olduğunu belirterek, ikinci bir rapor sürecine gerek kalmadan tahliye edilmesi gerektiğini belirtti.

Avukat Tuncer, hasta tutukluların serbest bırakılması için getirilen "toplum güvenliği için tehlikeli değildir" şartı nedeniyle Özalp'in tahliye edilmediğini belirtti, "Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin Uygulanması Hakkındaki Kanun'un 16/3. maddesi ile 25. maddesi iptal edilsin" dedi.

Avukat Tuncer, Adli Tıp Kurumu'nun hasta tutukluların sağlık durumunu belgeleyen tek belirleyici kurum olmaktan çıkarılmasını da istedi. (ANF)