PKK’nin askeri kanadı, tüm Kürt halkına çağrıda bulunarak öz yönetimini ilan eden merkezlerde ordunun saldırılarına karşı tutum ortaya konulmasını, direniş geliştirilmesini istedi. Halk Savunma Merkezi Karargah Komutanlığı, askeri saldırıların sürmesi durumunda müdahale etmek zorunda kalacaklarını savundu. Açıklamada, "Eğer gençliğin masumane bir biçimde hendek kazarak ve amatör yöntemlerle kendini savunmaya çalıştığı bu mahallelere Türk ordusu tankları ve toplarıyla girerse, biz de HPG olarak gençliğimizi ve halkımızı savunmak için şehirlere girmek suretiyle müdahale etmek zorunda kalırız" denildi.

ANF’nin haberine göre yayınlanan yazılı açıklamada AKP’nin 24 Temmuz’da başlattığı saldırıları çok tehlikeli bir noktaya getirmiş bulunduğu iddia edilerek “Polisin tutuklama, baskı ve zulmüne karşı kendini savunmak amacıyla öz yönetimlerini ilan etme ve öz savunma yapma dışında bir yol bırakmayan AKP devleti, bunu ‘devlet içinde devlet’ gibi göstererek tümden ezmeyi ve tarihte ender rastlanan bir ırkçı-faşizan yönelimle katliam gerçekleştirmeyi önüne koymuştur” denildi.

“MÜDAHALE ETMEK ZORUNDA KALIRIZ”

Açıklamada devamla şöyle devam etti:

“AKP’nin bu vahşetine karşı mahallelerini savunmak suretiyle Kürt halkı ve gençliği tarafından başlatılan direnişe şimdiye kadar HPG olarak gerilla güçlerimizin katılma durumu söz konusu olmamıştır. Halkımızın bu haklı direnişine, ‘şehirlerde savaş tırmanmasın’ diye bugüne kadar katılmış değiliz. Ancak başta 2 gün önce Varto’da, dünden itibaren ise Farqîn (Silvan) ve Şemzînan (Şemdinli)’da tank, panzer, top ve kobra gibi sivil halkı tümden imhayı amaçlayan silahlarıyla sürece müdahale etmiş bulunmaktadır. Bu, çok ciddi bir durumdur.

Kamuoyunun önünde tüm ilgili güçleri açıkça uyarıyoruz: Eğer gençliğin masumane bir biçimde hendek kazarak ve amatör yöntemlerle kendini savunmaya çalıştığı bu mahallelere Türk ordusu tankları ve toplarıyla girerse, biz de HPG olarak gençliğimizi ve halkımızı savunmak için şehirlere girmek suretiyle müdahale etmek zorunda kalırız. Böylesi bir durumun yaratacağı ağır sonuçları hiç kimsenin telafi edemeyeceği açık ortadadır. Bu yüzden Türk ordusu halkımızın sivil-toplumsal direnişine müdahale etmekten vazgeçmelidir. Aksi takdirde doğacak sonuçlardan biz değil, buna yol açan Erdoğan ve şürekası sorumlu olacaktır.”

İNSAN HAKLARI KURUMLARI HAREKETE GEÇMELİ

Bir yol kesme eyleminde öldürülen Kevser Eltürk adlı militana yapılanların tam bir vahşet olduğu ifade edilen açıklamada bunun insan haklarını ve savaş hukukunu ayaklar altına alma olduğu gibi Kürt halkının toplumsal değerlerinin çiğnenmesi olduğu değerlendirildi. “Onurunu ve şerefini inciten bu durumu halkımızın hazmetmesi ve kabul etmesi asla mümkün olamaz” denildi.

Açıklamada tüm insan hakları kurumları, toplumun değer yargılarını savunan tüm çevreler ve ilgili uluslararası kuruluşlar devletin bu insanlık dışı uygulamalarına karşı çıkmaya,  devletin uluslararası savaş hukukuna uyması için üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmeye çağırıldı.

“KÜRT HALKI DİRENMELİ”

HPG açıklamasında, “halkımız AKP’nin toplumumuza reva gördüğü bu zulmüne ve soykırımına karşı gücünü birleştirmeli, iradesini ve tutumunu ortaya koymalı, öz yönetimlerini ilan eden tüm şehirlere sahip çıkmak için elinden gelen her şeyi yapmalıdır” denildi. (Kaynak: ANF Haber)