Bitlis’in Ahlat ilçesine bağlı Ovakışla beldesindeki DBP (Demokratik Bölgeler Partisi) Belediyesi’nde 2016 yılında düzenlenen operasyonda belediyede bulunan ilaçlara el konuldu. Bitlis Cumhuriyet Başsavcılığı, ‘PKK için belediyede ilaç toplanmış’ iddiasında bulunarak soruşturma başlattı. Dört yıldır tutuklu bulunan belediye eş başkanı Ahmet Demir ve dokuz belediye encümeni bu nedenle yargılandı. Geçtiğimiz hafta savcılık ‘kovuşturmaya yer yok’ dedi ancak belediye başkanı Demir, başka bir dosyadan yargılandığı Bitlis 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yedi yıl altı ay hapis cezası aldı. Mahkeme, gerekçeli kararında savcılığın takipsizlik verdiği bu dosyayı da işaret ederek, ‘PKK için ilaç toplanmış’ demişti.

‘O İLAÇLAR PKK İÇİN TOPLANMADI…’

Hacı Bişkin'in Gazete Duvar'da yer alan haberine göre, Ovakışla Belediyesi’ne 2016 yılının Temmuz ayında bir kişinin, ‘Belediyede PKK için ilaç toplanıyor’ ihbarıyla operasyon düzenledi. Depoda bulunan ilaçlara el konuldu ve ilaçlar imha edildi. Bitlis Cumhuriyet Başsavcılığı da, ‘Örgüt propagandası yapmak, örgüte bilerek isteyerek yardım etmek, terör örgütüne üye olmak’ iddiasıyla dokuz belediye encümeni ve belediye eş başkanı Ahmet Demir hakkında soruşturma başlattı.

Belediye encümenleri ve belediye eş başkanı Demir bu ilaçların PKK için toplanmadığını söyledi. Demir ifadesinde söz konusu ilaçlarla ilgili, “Valilikten izin alarak bu ilaçlar yardım amacıyla Suruç’ta bulunan mülteci kamplarındaki şahıslara dağıtmak için toplandı” dedi. Ayrıca Demir, belediye başkanlığı görevinde bulunurken halka hizmet etmekten başka hiç kimseye yardım etmediğini de söyledi.

Bitlis Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmasını dört yıl sonra tamamladı. Savcılık, “İlaçların kırsal alanda faaliyet gösteren milislere gönderilmek amacıyla toplanıldığı yönünde herhangi bir delile ulaşılamadı” dedi. Savcılık, dokuz belediye encümeni ile belediye başkanı Demir hakkında dava açılmasını gerektiren delile ulaşılmadığı yönünde karar vererek dosya hakkında takipsizlik kararı verdi.

BU DOSYA GEREKÇE GÖSTERİLEREK CEZA ALDI

Bu soruşturma sürerken Demir’in Bitlis 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki başka bir dosyadan yargılaması devam etti. Mahkeme heyeti, 2018’de Demir’e yedi yıl altı ay hapis cezası verdi. Mahkeme daha sonra Demir’e verdiği cezanın gerekçesinde ise, “Ovakışla Belediyesi hizmet binasında örgüt üyelerine ulaştırmak maksadıyla bulundurulan 40 kutu insülin, akciğer kanserinin tedavisinde kullanılan 23 kutu ilaç, 254 kutu muhtelif ilaç ele geçirildi” dedi. Mahkeme bu gerekçeleri ve belediyede el konulan dergileri de sayarak Demir’e, ‘Terör örgütüne üye olma’ suçlamasıyla yedi yıl altı ay hapis cezası verdi.

DÖRT YILDIR CEZAEVİNDE…

Demokratik Bölgeler Partisi’nden Ovakışla beldesine belediye başkanı olarak seçilen Demir, yerine 2016 yılında kayyım atandıktan sonra tutuklanarak Bitlis Cezaevi’ne gönderildi. Ahmet Demir’in kardeşi Ali Demir de aynı suçlamalardan dolayı tutuklandı. İki kardeş Bitlis Cezaevi’nde bir yıla yakın aynı koğuşta kaldı. Fakat ilerleyen zamanlarda Ahmet Demir buradan sürgün edilerek Erzurum’daki Oltu Cezaevi’ne götürüldü. Demir’in dosyası şu an Yargıtay’da bekliyor.

Demir’in kardeşi Ali Demir tepkisini şu sözlerle anlattı: “Ağabeyim sırf belediye başkanı olduğu için cezaevinde tutsak ediliyor. Hukuk varsa ağabeyim bir gün bile içeride tutulmaz.”