TESEV öncülüğünde gerçekleştirilen ‘Geçiş Sürecinde Türkiye: Toplum, Siyaset, Yargı ve Medya’ konferansında ‘Geçiş Döneminde Adalet I: Silahsızlanma ve Barış: PKK Nasıl Silah Bırakır? ‘ oturumunda konuşan AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu PKK hareketinin haksızlığa karşı bir isyan olduğunu belirtti.

HATİP DİCLE KARARI BİR PROVOKASYONDUR

Hatip Dicle’nin vekilliğinin düşürülmesinin bir provakosyan olduğu söyleyen Ensarioğlu, Kürt sorunun çözümünün de Hatip Dicle’nin vekilliğine bağlanmasını eleştirdi ve BDP'nin meclisi boykot kararının Kürt sorununun çözümünü istemeyen güçlerinin ekmeğine yağ sürdüğünü belirtti.

PKK VE DEMOKRATİK ÖZERKLİK

PKK hareketinin bir isyan hareketi olduğunu ancak bunun bölücü değil haksızlıklara karşı bir isyan hareketi olduğunu söyleyen Ensarioğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Kürt sorununun çözümünde muhatap sadece PKK ve BDP değildir, PKK ve BDP olmazsa olmaz iki unsurdur ancak asıl muhatap tüm Kürt halkıdır. Demokratik Özerklik projesi ise BDP'nin bir projesidir ve bunu Kürt sorununun çözümü için tek yol görmek de bir hatadır."

ANADİLDE EĞİTİM MUTLAKA OLMALI

"Bugün tüm Kürt halkının üzerinde ortaklaştığı 2 konu var. Birisi anadilde eğitim diğeri ise PKK'nın dönüşümü konusudur. Siyasetin dışındaki tüm çözümler felaket getirir. PKK örgütü de silahlı mücadelenin artık geçerliliği kalmadığını belirtiyor. Ancak PKK üyeleri nasıl silah bırakacak, sosyal hayata nasıl karışacak bu insanlar, tüm bunları ayrıntılarıyla tartışmalıyız.

BİZ ÇÖZMELİYİZ

Bu dönemi çözüm dönemi olarak gördüğünü belirten Ensarioğlu: ‘Ben kendimi çözüm için feda etmeye hazırım. Eğer biz çözemezsek, dökülecek her kanda 550 milletvekilinin vebali vardır’ sözleriyle konuşmasını bitirdi.

Panelin açılış konuşmasını yapan Radikal yazarı Cengiz Çandar ise Hatip Dicle’nin yerine AKP'den vekil olan Oya Eronat’ın derhal vekilliğini iade etmesi gerektiğini belirterek, yaptığının tam bir ahlaksızlık olduğunu söyledi.

DEMOKRAT HABER