Son dönemlerde askeri operasyonlar yoğunlaştırılmış, hem sınır içinde, hem sınır dışında çok sayıda PKK militanı öldürülmüştü.

5 Ekim günü ise Hakkari’de PKK’nin önde gelen mlitanlarından, Gençlik Hareketi sorumlusu ve KCK Yürütme Konseyi üyesi Baz Mordem kod adlı Emrah Bayer öldürülmüştü.

Ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül bölgede askeri birlikleri gezerek, kamuflajlı askeri elbiseler giyerek pozlar vermişti.

PKK, Çukurca eylemi ve yaşanan çatışmalarla ilişkin bir açıklama yaptı.

Açıklamada, “Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Hakkari’ye düzenlediği ziyaret ile startı verilen imha operasyonu gerillalarımız tarafından Devrimci Halk Savaşı ruhu ve büyük bir direnişle püskürtülmüştür. AKP’nin özel harekat polisleri ve kiralık katillerden oluşan birçok birlik gerillalarımız tarafından imha edilmiştir” denildi.

Çatışmaların sürdüğü belirtilen açıklamada şunlar ifade edildi: “Gece 01.00’de başlayan devrimci direniş hareketi ekseninde Avaşin ve Zap suyu arasında bulunan Küçük Gare, Maruke, Eriş, Sere Seve, Bilican, Ertuş, Çukurca merkez etrafında başlayan ciddi çatışmalar, halen devam etmektedir.”

“Sınır hattı üzerinde yer alan topçu bataryaları tarafından düzenlenen saldırılar ile önceki gün başlayan, çok sayıda uçak ve kobra helikopterin de destek verdiği operasyonlarda yüze yakın özel tim, ve paralı askerin öldüğü ve yaralandığı bilgisine ulaşmış bulunuyoruz. Yaşanan çatışmaların devam ettiği bölgedeki hareketlilik devam etmektedir. “

“Hiçbir zor gücü halkımızın demokrasi mücadelesini teslim alamayacak, gerillamızı geriletemeyecektir. Başta Xakurke’de şehit düşen arkadaşlar olmak üzere hava saldırılarında yaşamını yitiren arkadaşlarımız ve Türkiye’de KCK tutuklamaları adı altında halkımıza yönelik başlatılan siyasi soykırım saldırılarının oluşturduğu ortamda gerçekleştirilen bu devrimci operasyonumuz TC ordu ve devletinin sınır ötesi operasyon girişimini engellemiştir.”

KAYIPLARIN SORUMLUSU ASKER KIYAFETİ GİYEN GÜL’DÜR

“Yaşanan bu çatışma ve kayıpların sorumlusu Hakkari’ye gelip halkla görüşmek yerine ordunun kamuflaj kıyafetlerini giyerek Kürt halkını katliamdan geçiren Tansu Çiller’in izinde ilerleyen Abdullah Gül’dür. Savunma pozisyonunda bulunan gerillalarımıza yönelik startı bizzat cumhurbaşkanı tarafından verilen bu saldırılar sürdükçe bu saldırılar karşısında büyük bir kararlılıkla direnişimiz de devam edecektir.”