Dünyaca ünlü araştırma şirketi Pew, Türkiye halkının Avrupa Birliği, ABD ve NATO başta olmak üzere hiçbir yabancı kurum ya da devlete güvenmediğini, içeride ise medyaya güvenin daha da düştüğünü açıkladı.

Diken'de yer alan habere göre, Pew’ün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın destekçilerinin tarihin en düşük seviyesinde olduğu belirtilen araştırmasında Türkiye’nin kurum ya da devletlere güveni de incelendi.

5 Nisan ile 15 Mayıs arasında 947 kişiyle yapılan araştırmaya göre Türkiye’de yine en çok güven duyulan kurum ordu. Ankete katılanlar TSK’yı yüzde 52, polisi yüzde 46, hükümeti yüzde 45, dini liderleriyle yargı sistemini yüzde 41, medyayı ise yüzde 38 oranla güvenilir bulduğunu belirtti.

Medyaya güvenmeyenlerin oranı ise geçtiğimiz senelere göre artış göstererek yüzde 51’e yükseldi.

AB’YE GÜVEN YOK AMA YİNE DE GİRELİM 

Güven seviyesi dışarıya bakınca daha da düşüyor. Türkiye’nin yüzde 49’u Avrupa Birliği hakkında olumsuz bir görüşe sahip. Bu sayı ABD’de yüzde 58, NATO’da yüzde 50, Çin’de yüzde 59, İran ve Rusya’da ise yüzde 64’e kadar çıkıyor.

Buna rağmen ankete katılanların yüzde 55’i Avrupa Birliği’ne girişi desteklerken yüzde 32’si buna karşı.

Araştırmaya göre halkın yüzde 54’ü Türkiye’nin dünyada daha fazla saygıyı hak ettiğini düşünürken, yüzde 36’sı Türkiye’nin bulunduğu konumdan memnun.

DAHA FAZLA MÜLTECİ İSTENMİYOR 

Ankete katılanların çoğunun tek paydada birleştiği konu ise mülteciler.

Araştırmaya göre halkın yüzde 67’si Suriye ve Irak’tan gelecek mültecilere karşı ve bu sayının azaltılmasından yana. Sadece yüzde 8’lik bir kısım Türkiye’nin daha fazla mülteciye kucak açması gerektiğini düşünüyor.